Šesti Nijemac na čelu KFOR-a

Njemački kontingent na Kosovu drugi je po veličini (AFP)

Njemački general-major Volker Halbauer bit će novi komandant KFOR-a na Kosovu i na toj funkciji će naslijediti general-majora Erharda Drewsa, prenose u utorak njemački mediji informaciju agencije DPA.

Primopredaja dužnosti planirana je za sedmi septembar, a novi komandant KFOR-a, rođen 1955. godine u pokrajini Baden-Wurttemberg, šef je štaba njemačkih kopnenih snaga u Ministarstvu odbrane, navode mediji.

Halbauer je od stacioniranja međunarodnih trupa na Kosovu 1999. godine šesti njemački komandant KFOR-a, podsjećaju mediji, navodeći da njemački Bundeswehr na Kosovu ima 872 vojnika, od ukupno 5.600 pripadnika KFOR-a i da je, poslije italijanskog, njemački kontigent drugi po veličini.

Problematična godina

Mediji ocjenjuju da je godina u kojoj je komandant bio Drews bila obilježena problemima.

Za njegovog prethodnika, generala Erharda Buhlera, kaže se da je uspio posredovati u kompromisu između srpske i albanske strane i tako omogućiti pregovore pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Mediji javljaju i da je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi nedavno ponovo izrazio razočaranje zbog nedovoljne prodornosti vojnika KFOR-a i da su i Srbi međunarodnim trupama prebacili neuspjeh.

Medijskim savjetnicima generala Drewsa nije uspjelo da u albanskim i srpskim medijima pronađu razumijevanje za akcije KFOR-a, prenose njemački mediji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO