Balkan će zbog suše ispaštati godinama

Balkanske države imaju veliki poljoprivredni potencijal, ali im nedostaju infrastruktura i strategija (AFP)
Balkanske države imaju veliki poljoprivredni potencijal, ali im nedostaju infrastruktura i strategija (AFP)

Suša, zapuštanje sistema za navodnjavanje, nedostatak investicija i nepostojanje dugoročne poljoprivredne strategije doveli su do katastrofalne situacije na Balkanu, gdje usjevi masovno propadaju, navodi se u komentaru agencije Reuters.

U Bosni i Hercegovini šteta se procjenjuje na skoro milijardu dolara, što je veliki udarac za zemlju u kojoj je u poljoprivredi zaposleno oko 20 posto stanovništva i koja ima udio od 10 posto u ukupnoj ekonomskoj proizvodnji.

U Hrvatskoj su usjevi prepolovljeni i šteta iznosi oko 250 miliona dolara.

U Srbiji, gdje poljoprivreda ima udio od 12 posto društvenog proizvoda, šteta je oko dvije milijarde dolara, a u Hrvatskoj, gdje su usjevi prepolovljeni, šteta iznosi oko 250 miliona dolara.

Sumorna budućnost

“Ovo je katastrofa. Sve je bilo odlično, a potom je došla suša. Imali smo manje od 10 odsto kiše u poređenju sa normalnim godinama, a šteta na njivama pod kukuruzom je stopostotna”, izjavio je Zoltan Pinkert, poljoprivrednik iz Baranje.

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini kažu da situacija nije bila ovako loša od kraja rata 1995. godine i prijete blokadama važnih puteva i graničnih prelaza od početka septembra ukoliko im vlasti ne isplate subvencije i ne zaštite domaću proizvodnju.

U Srbiji šteta od suše iznosi blizu dvije milijarde dolara.

Budućnost je sumorna.

Vlade širom regiona nemaju dovoljno novca i sve zemlje su suočene s recesijom, pa nema sredstava za ulaganje u moderne poljoprivredne metode, navodi se u komentaru.

“Plaćamo cijenu nedostatka sustavne poljoprivredne politike u posljednjih 20 ili 50 godina. Uvijek nas iznenadi suša usred ljeta”, kaže Damir Kovačić, predavač poljoprivrednog marketinga na Zagrebačkom univerzitetu.

Dugotrajan oporavak

Svjetska banka (SB), koja je u maju odobrila zajam od 40 miliona dolara za unapređenje sistema za navodnjavanje u Bosni i Hercegovini, navodi da balkanske države imaju veliki poljoprivredni potencijal, ali da im nedostaju infrastruktura i strategija.

U Bosni i Hercegovini šteta se procjenjuje na skoro milijardu dolara.

“Bivša Jugoslavija je imala jedan od najnaprednijih sistema za navodnjavanje i drenažu. Nažalost, ti sistemi su zapušteni i erodirani. To nije samo posljedica budžetskih nedostataka, nego i čestih preokreta u upravama ovih sistema”, izjavio je Holger Kraj, službenik SB-a koji se bavi poljoprivredom i ruralnim razvojem u Evropi i centralnoj Aziji.

Mate Brlošić, šef Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), kaže da bi kukuruz ove godine mogao biti “rijedak kao zlato” i da će oporavak poljoprivrede i stočarstva trajati godinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog suše koja traje već danima štete za poljoprivredu regije mjere se milijardama eura. Stručnjaci su jednoglasni kako je riječ o najgoroj suši u zadnjih 50 godina na Balkanu. Što će biti s usjevima? Što će biti s poljoprivrednicima? Što će biti s hranom i kakva će biti cijena? Već treći mjesec nema kiše u […]

Proizvodnja hidroelektrana u regiji je u šestomjesečnom periodu od oktobra 2011. do marta 2012. godine bila najniža u posljednjih 15 godina.

16 Aug 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO