Vojvodina odbija zatvoriti ured u Briselu

Novi Sad: Bugarski rekao da nastavak rada ureda Vojvodine ne znači nepoštovanje odluke Ustavnog suda (Wikipedia)
Novi Sad: Bugarski rekao da nastavak rada ureda Vojvodine ne znači nepoštovanje odluke Ustavnog suda (Wikipedia)

Vojvodina neće zatvoriti ured u Briselu, iako to nalaže odluka Ustavnog suda Srbije koji je nedavno osporio veliki dio nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, objavio je u ponedjeljak novosadski list Dnevnik.

Prenoseći izjavu vojvođanskog sekretara za međuregionalnu saradnju Branislava Bugarskog list navodi da “ured u Briselu ne ugrožava državu Srbiju, ali je očigledno da u intelektualnoj eliti u Srbiji postoji i drukčije mišljenje”.

Bugarski je rekao da nastavak rada ureda Vojvodine ne znači nepoštovanje odluke Ustavnog suda, jer on nije ni osnovan kao predstavništvo već kao ispostava Pokrajinskog fonda “Evropski poslovi”.

“Naravno da odluke Ustavnog suda poštujemo, ali formiranje ureda Vojvodine nije vođeno idejom da mi uzimamo prerogative države, već da zajedno s predstavnicima nacionalne razine vlasti radimo na tome da Srbija i Vojvodina budu uspješnije”, naveo je Bugarski.

Prema njegovim riječima, niko ne spori da je Vojvodina dio Srbije, ali postoje različita viđenja njezina položaja unutar Srbije.

Uključeni u pregovore

Bugarski je podvukao da predstavnici Vojvodine trebaju biti uključeni u nacionalne timove za pregovore sa Evropskom unijom, kada ti pregovori počnu, jer je Vojvodina ekonomski značajan dio Srbije, s 38 posto učešća u izvozu i 45 posto stranih ulaganja, a riječ je i o multikulturalnoj regiji.

Ustavni sud Srbije je 11. jula objavio da je 20 članova Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji definiraju njezinu autonomiju – neustavno.

Prema mišljenju toga tijela, neustavna je zakonska odredba prema kojoj Vojvodina, u sklopu svojih nadležnosti, može osnivati predstavništva u regijama Evrope, odnosno u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Gotovo polovina stranih investicija koje su od 2000. godine došle u Srbiju, realizirane su u Vojvodini. Tokom aktuelne predizborne kampanje, predstavnici odlazeće pokrajinske vlasti najavljuju dolazak novih investitora i projekata. Ipak, pojedini analitičari to ocjenjuju kreiranjem nerealne stvarnosti. „Vojvodina je za strane investitore, nesumnjivo, najprivlačniji dio Srbije, jer tu posluje gotovo 230 inostranih kompanija koje […]

Poljoprivrednici protestiraju zbog toga što je Ministarstvo poljoprivrede Srbije ove godine odlučilo davati subvencije po ostvarenoj proizvodnji, a ne po hektaru, kako je to činjeno prethodne dvije godine.

30 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO