Počeo Filmski festival u Herceg Novom

Projekcijom kanskog pobjednika, francuskog filma “Ljubav”, počeo je 26. Filmski festival u Herceg Novom.

U toku sedam dana festivala biće prikazano 97 filmova, što ga čini jednim od značajnijih u regionu.

Osim brojnih gledalaca, festival je okupio i filmske radnike regiona koji kažu da ekonomska kriza ne smije biti izgovor za nestvaranje filmske čarolije.

No, kao i mnogi drugi na Balkanu, i filmadžije se bore sa aktuelnom ekonomskom krizom i pitanjem gdje naći novac za snimanje.

Regionalna statistika

Srbijanski reditelj Miroslav Momčilović, autor brojnih nagrađivanih filmova, posljednjeg “Smrt čoveka na Balkanu” ipak kaže da nije krize- ne bi bilo ni njegovog filma.

„Kriza me je naterala da osmislim film koji se može snimiti bez velikog početnog novca, a ja od kada sam se rodio mi smo u krizi, ona je sastavni deo naših života. Ona ne može da bude izgovor da se filmovi ne snimaju“, otkriva Momčilović.

U Srbiji je prošle godine napravljeno devet dugometražnih igranih filmova, u Hrvatskoj 10, u Bosni- jedan.

Bosanskohercegovački novinar Dževdet Tuzlić, kaže:

„BIH je jedna čudna zemlja. U njoj se snima malo filmova, ali oni svojim kvalitetom stanu pod svjetla reflektora, kao što se desilo prošle godine sa filmom Djeca Aide Begić, koji je bio jedini snimljeni film u BiH a ušao je u program Kanskog filmskog festivala.“

Domaćini festivala kažu da posljednjih godina raste i crnogorska produkcija pa se očekuju dvije premijere- filmova As pik i Mora ljubavi.

Branislav Mićunović, ministar kulture u Crnoj Gori, kaže:

„Važno je da smo se u Crnoj Gori sa podrškom Vlade posvetili filmu i u posljednje dvije godine uspjeli da napravimo jedan broj filmova, i ove godine imamo dva nova.“

Važan scenario

Gost hercegnovskog festivala, kanski pobjednik, ruski reditelj Pavel Lungin kaže da se za dobar scenario novac uvijek nađe.

„Mnogo je teže napraviti dobar i interesantan film nego naći sredstva za njegovu proizvodnju, kako u Rusiji tako i na Balkanu, jer za dobar scenario se moraju naći sredstva.“

Hercegnovski filmski festival traje do 7. avgusta, a osim glavnog takmičarskog programa, biće prikazane crnogorske koprodukcije i selekcija studentskog i dokumentarnog filma.

Izvor: Al Jazeera