Velike gužve na hrvatskim prometnicama

Posljednji udarni turistički vikend u Hrvatskoj donio je gužve na putevima, lukama, graničnim prelazima.

No, gužva je i na staroj cesti prema moru, takozvanoj Plitvičkoj magistrali, pa su tamošnji ugostitelji i turistički radnici zadovoljni. Manje razloga za zadovoljstvo imali su oni koji su u nedjelju satima stajali u kolonama.

“Prije izgradnje autoceste ovdje prije Slunja bile su nepregledne kolone automobila. No, mnogi i danas umjesto Dalmatine biraju staru cestu.

Neki zbog skupe cestarine, a mnogi i zato što na autocesti nema – Rastoka” , javlja Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Ugostitelji zadovoljni

Rastoke su jedinstveno naselje na slapovima Slunjčice, mnogi ih zovu malim Plitvicama.

Grupa turista iz Izraela u Hrvatskoj je prvi put.

“U šoku sam! Prelijepo je, ne vidiš svaki dan ovakve ljepote. U Izraelu nema toliko vode“, govori Ofra, turistkinja iz Izraela.

I mnogi domaći turisti staju na Rastokama. Autocetom je, kažu, brže, starom cestom ljepše.

“Lijepo nam je, prekrasno, baš djeca uživaju. Volim da upiju svu tu lijepu prirodu. Da nakupimo malo energije”, govori Marina iz Ivanić Grada.

Kad ljudima treba energije, zadovoljni su i ugostitelji. Gotovo svi restorani u blizini Plitvica odlično rade. Gosti dolaze iz cijelog svijeta.

Zbog domaćih specijaliteta, lijepe prirode i blizine nacionalnog parka, ovdje trenutačno nema slobodnog kreveta.

Prelazak granice

Sa suncem i morem mnogi su se ovoga vikenda pozdravili do sljedeće godine. Povratak ponekad zna biti stresan, osobito ako pritom morate prijeći državnu granicu, recimo između Bihaća i Plitvica.

“Uobičajena nedjelja na graničnom prijelazu Izačići. Prijepodne gužva na ulasku u Hrvatsku, poslijepodne na izlasku. U ljetnim mjesecima, osobito vikendima, preko ovog graničnog prijelaza prođe u jednom danu oko 10 tisuća vozila”, izvještava Kiseljak.

Ovo je posljednji udarni turistički vikend u Hrvatskoj. Posvuda gužve, pa ne preostaje drugo nego – žuriti se polako.

Izvor: Al Jazeera