Prva transplantacija bubrega u Crnoj Gori

Iako neke od zemalja regiona, kakva je Hrvatska, prednjače u svijetu po broju obavljenih transplantacija i doniranih organa, u Crnoj Gori prva transplantacija bubrega obaviće se najvjerovatnije u septembru.

Država još uvijek radi na sistemu donorskih kartica, a najavljeno je i osnivanje Montenegro transplanta, institucije koja će upravljati sistemom transplantacija u zemlji.

Zbog problema sa bubrezima Vukoman Lalatović iz Nikšića išao je na dijalizu punih deset godina. Sreća mu se osmjehnula 2009. godine kada je dobio novi bubreg koji mu je darovao njegov otac, izvještava Milica Marinović, novinarka Al Jazeere, iz Podgorice.

Svaki dan na dijalizu

„Svaki drugi dan sam išao na dijalizu, to je vrlo teško, ne možeš da ideš nigdje, vezan si za bolnicu, a samo mogu da se zahvalim mome roditelju što me je spasao, sada mogu da idem svuda gdje želim.“

U Crnoj Gori trenutno 198 osoba ide na dijalizu, od toga, samo trećina može na transplantaciju. Po novi organ pacijenti su do sada išli u Srbiju, Rusiju pa i daleke zemlje kakve su Pakistan i Indija. Ipak, sve bi moglo da se promijeni u septembru kada se očekuje prvo presađivanje bubrega sa živog donora u Crnoj Gori.

Dijaliza za jednu osobu tokom cijele godine državu košta 25 hiljada eura dok se operacija presađivanja kreće između 20 i 60 hiljada eura. 

Miodrag Radunović, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore, kaže:

„Neophodno je da ti pacijenti toga dana budu zdravi da anesteziolog da saglasnost, ali vjerujemo da uz pomoć kolega iz Zagreba i sa našim timom, očekujemo da kruna medicinskog sistema, transplantacija, bude urađena u 9. mjesecu.“

Crna Gora do sada je donijela zakon i pravilnik o transplantaciji, a očekuje se i usvajanje pravilnika o smrti mozga i procedure za listu čekanja. Osniva se i Montenegro transplant, institucija koja će da upravlja cijelim procesom. Ipak, cilj je uključiti se u evropsku mrežu.

Donorske kartice

„Postoji i zakonska mogućnost da mi kao mala zemlja pristupimo Eurotransplantu preko liste čekanja Hrvatske, to bi značilo da i naši pacijenti budu punopravno kao i svi ostali na listi“, kaže Marina Ratković, nacionalni koordinator za transplantaciju.

Dijaliza za jednu osobu tokom cijele godine državu košta 25 hiljada eura dok se operacija presađivanja kreće između 20 i 60 hiljada eura. Uređivanjem sistema donorskih kartica, kojima bi građani u slučaju smrti mogli da zavještaju organe, omogućilo bi se većem broju pacijenata da brzo i dugoročno prevaziđu zdravstvene probleme i nastave normalan život.

Izvor: Al Jazeera