Manje od polovine građana Srbije za EU

Istraživanje “Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi”, koje je Ured vlade Srbije za evropske integracije proveo krajem juna, pokazalo je da bi za ulazak u EU glasalo 49 posto građana, dok bi 25 posto bilo protiv, objavljeno je u nedjelju.

Istraživanje je pokazalo da je podrška građana Srbije ulasku u EU dva posto manja u odnosu na posljednje istraživanje obavljeno krajem prošle godine.

Kako je saopćeno iz vladina ureda, na referendumu s pitanjem “Podržavate li učlanjenje Srbije u EU?”, 19 posto građana ne bi glasalo, dok sedam posto ne zna šta bi odgovorilo.

Najveći postotak onih koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU to bi učinilo jer smatra da to ne bi donijelo ništa dobro Srbiji, te zbog “politike uvjetovanja, ucjena i pritisaka”, ali ima i onih koji bi bez objašnjenja tako glasali.

Istraživanje je rađeno prema standardu Eurobarometra, u njemu je učestvovalo 1.034 ispitanika starijih od 18 godina.

Srbijanski Ured za evropske integracije od 2002. godine redovno provodi istraživanja javnog mnijenja kako bi ispitao racionalnu procjenu građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost, i koja su očekivanja od političara kojima daju mandat da provode reforme na putu ka EU-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije