Ko su najveći investitori u Makedoniji

Njemačke kompanije Draxlmayer i belgijska Van Hool posljednje su u nizu koje su odlučile da ulože novac u Makedoniji. U posljednjih godinu dana ukupno devet velikih stranih kompanija odlučilo se na taj potez.

Ipak, među najznačajnim stranim investitorima su oni iz Turske.

Novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić obišao je dvije najveće turske investicije i razgovarao sa turskim investitorima. 

Stambeni blok sa šoping centrom investicija je Cevahir Holdinga vrijedna 300 milona eura. Rok za završetak radova je 36 mjeseci.

„Skoplje je grad koji se konstantno menja. Centar grada poprima nove obrise izgradnjom novih kapitalnih objekata. Finansira ih vlada u okviru programa “Skoplje 2014”. I dok traju polemike o svrsi i ceni takve gradnje, na periferiji Skoplja grade se  četiri tornja  koji će bez sumnje postati novo obeležje grada“, izvještava Bobetić.

Četiri stambena tornja

Stambeni blok sa šoping centrom investicija je Cevahir Holdinga vrijedna 300 milona eura. Rok za završetak radova je 36 mjeseci.

“Naš projekat ima četiri stambena tornja. Svaki toranj imaće 344 stana u tri tipa. Dakle ukupno 1.367 stanova. Osim toga imaćemo spa centre, vanjske i unutrašnje bazene, terene za skvoš, fitnes centre, turska kupatila, saune, klubove. Čak razmatramo da sagradimo i vrtić kako bismo budućim stanarima još više olakšali život“, govori  Esar Cevahir, generalni direktor Cevahir Holding.

Cevahir Holding veliku pažnju poklonio je kvalitetu gradnje. Posebno u oblasti sigurnosti od zemljotresa. Ispoštovani su svi standardi gradnje na trusnom području a projekat su odobrili i turski i makedonski seizmolozi.

“Investirali smo deset miliona eura u radove pod zemljom. Sve inžinjerske kalkulacije napravili su najbolji inžinjeri u Istanbulu. Sve što se gradi pod zemljom, sve temelje grade isključivo najbolje turske kompanije i turski radnici. Zbog svega toga temelji mogu da izdrže zgradu do 60 katova, a ne 42 – koliko će ih biti. Toliko smo ojačali zemljište i temelje. Imamo izreku u kompaniji: Nećemo da gradimo zgrade u kojima ne bismo htjeli i sami da živimo“, kaže Esar Cevahir.

Velike promjene doživio je i objekat pored sela Petrovec. Nekadašnji mali i nefukcionalni aerodrom zamijenjen je novim, izgrađenim prema svim svjetskim standardima.

„Istraživanja su pokazala da 80 odsto ljudi koji avionom doputuju u neku zemlju prvi utisak o toj zemlji stekne na osnovu izgleda aerodroma. Pre godinu dana došli su Turci i promenili sve iz temelja“, izvještava Bobetić.

Turska kompanija za upravljanje aerdromima “TAV” preuzela je aerodrome u Skoplju i Ohridu na 20 godina.

Za 18 mjeseci izgradili su novi terminal, sa 22 šaltera za prijavu putnika i odvojenim dijelom za odlazak. Ono što je najbitnije za pilote jeste da je produžena poletno-sletna staza za 500 metara. Avioni pristaju uz šest savremenih avio-mostova. Investicija je vrijedna 200 miliona eura, a  aerodrom “Aleksandar Veliki” sada ima kapacitet da godišnje opsluži četiri miliona putnika. Iz Skoplja trenutno leti 18 aviokompanija na 24 destinacije.

U prvih pet mjeseci ove godine u Makedoniju je uloženo 60 miliona eura.

Karakteristike stranih ulaganja u Makedoniji su oscilacije. Tako je 2008. godine uloženo 400 miliona eura, godinu dana kasnije 145 miliona, da bi se investicije u 2011. godini ponovo popele na 300 miliona eura.

Ekonomista i potpredsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije kaže da uvijek ima mjesta za unapređenje, a da su turske investicije stalno rastu.

Veliki skok

“Turska učestvuje u stranim investicijama u Makedoniji. Ako je to bilo tri odsto 2009.  onda je to poraslo na 9 odsto i prošle godine su turske investicije u Makedoniji bile 25 odsto od ukupnih stranih investicija. To je veliki skok“, kaže Zoran Jovanovski, ekonomista.

U prvih pet mjeseci ove godine u Makedoniju je uloženo 60 miliona eura. Najveća investicija u ovoj godini biće ona njemačkog proizvođača automobilskih instalacija Draxlmayer, vrijedna 205 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera