Hrvatska u vrhu po broju transplantacija

Iskorak u transplantaciji napravljen je nakon što se Hrvatska priključila Eurotransplantu 2006. godine (AFP)

Hrvatska zauzima prvo mjesto u svijetu po broju transplantacija jetre i bubrega na milion stanovnika, te je prva u svijetu po broju realiziranih donora, sa prošlogodišnjih 144 darivatelja kod kojih su iskorišteni organi, podaci su Povjerenstva za transplantacijski program hrvatskog Ministarstva zdravlja.

Prvo mjesto Hrvatske u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre na milion stanovnika znači da je dostupnost tog načina liječenja hrvatskim građanima puno veća nego bilo gdje drugdje u svijetu, rekao je predsjednik Povjerenstva Branislav Kocman na konferenciji za novinare u petak u Zagrebu, na kojoj je predstavljen program 7. evropskih igara transplantiranih i djaliziranih.

On je ustvrdio da je Hrvatska u proteklih deset godina, od početka programa transplantacije, od četiri do pet darivatelja na milion stanovnika došla do 33 donora na milion stanovnika, po čemu je na vodećem mjestu u svijetu.

Ispred Njemačke i Holandije

Veliki broj donora znači da su liste čekanja kraće i da je dužina čekanja na pojedine organe značajno kraća nego što je bila prije, a pogotovo u odnosu na druge zemlje.

Kocman je ocijenio je da je iskorak u transplantaciji napravljen nakon što se Hrvatska priključila Eurotransplantu 2006. godine.

U 2009. godini u Hrvatskoj je bilo 18 donora na milion stanovnika, godinu poslije 28, a 2011. godine 33 donora.

Za usporedbu, Njemačka ima 15 darivatelja na milion stanovnika, a Holandija 13 darivatelja, rekao je Kocman.

Naglasio je da je u Hrvatskoj ove godine broj donora desetak posto manji od prošlogodišnjeg broja, ali da očekuje da će ta brojka, s obzirom na oscilacije u donorstvu, biti slična prošloj godini.

Izvor: Agencije