Beograd bez promjene kursa prema Banjoj Luci

Zvaničnici u Srbiji za odnos Beograda i Banja Luke kažu da je na najvišem mogućem nivou.

Ti odnosi bi dodatno trebali biti produbljeni posjetom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Banjoj Luci, koja je najavljena za sljedeći mjesec.

Uprkos tome, premijer Srbije Ivica Dačić, ako je suditi prema izjavama, ne dijeli u potpunosti mišljenje predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika kada je u pitanju odnos Srba u regiji.

“Jak stisak ruke i zagrljaj. Takav prisan odnos bivšeg predsednika Srbije [Borisa Tadića] i predsednika RS-a često se reflektovao i na odnose Beograda i Banja Luke. Promene na Andrićevom vencu zvanično nisu uticale na menjanje stava Srbije prema RS-u”, izvještava iz Beograda Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Specijalne veze

Iako su bili ljuti politički protivnici, Dodik se poslije nedavnog beogradskog susreta s Nikolićem u Banja Luku vratio zadovoljan.

Da se odnosi ne mijenjaju, potvrđuje i premijer Srbije.

“Očekujem dalje zbližavanje RS-a i Srbije, u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama. Još jednom želim da ponovim da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, da poštuje ustrojstvo Bosne i Hercegovine.”

Iako se odnos Beograda prema Banjoj Luci objašnjava Dejtonskim sporazumom, nerijetko se političarima iz Srbije desi da o RS-u govore kao o državi.

To se dogodilo i novom predsjedniku Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kada je govorio o potrebi bolje ekonomske saradnje.

“Da pokažemo da parlamenti, osim svoje klasične uloge u međuparlamentarnoj saradnji, mogu da imaju i doprinos koji će se ticati saradnje dve zemlje na ekonomskom planu i koji će pomoći da privrede naše dve države budu mnogo snažnije i da imaju prodor na treća tržišta,  što mislim da je interes obe države”, kazao je on.

Podrška za Kosovo

Za građane Beograda odnosi Srbije i RS-a trebaju biti na najvišem nivou.

Zvanični Beograd i dalje od Banja Luke očekuje podršku kada je u pitanju protivljenje nezavisnosti Kosova.

S druge strane, Dodik je pozvao na definiranje srpskih nacionalnih interesa u regionu, čemu se usprotivio Dačić.

“Ne znam čemu služi naše državno rukovodstvo nego da štiti srpske interese. O tome nikakva posebna inicijativa nije neophodna.”

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO