Inflacija i najava poskupljenja u Srbiji

Ekonomski rast u Srbiji bit će manji od planiranog, dok će inflacija do kraja godine dostići 10 posto. Premijer kaže da je to rezultat rada prošle Vlade i da nova ne može za kratko vrijeme to ispraviti.

„Na pijaci Zeleni venac cene trenutno stagniraju“, javlja novinar Al Jazeere Đorđe Kostić. Branko Marinković, penzioner iz Užica, kaže da će se na njega i te kako odraziti inflacija i najavljena poskupljenja.

Kaže da će se poskupljenja desiti zbog jake suše koja je pogodila poljoprivredu. 

Povećanje cijena

„Teška situacija, a nema pomoći Vlade za našu poljoprivredu, koja je u potpunosti stala. Nemamo šanse nikakve za poljoprivredu“, kaže Marinković.  

I prodavci će zbog inflacije u jednom trenutku povećati cijenu robe koju prodaju. I kod njih se osjeća da narod nema novca, jer je, kažu, sve manje kupaca. 

Jagodinka, prodavačica iz Vrčina, otkriva: „Na sitno se kupuje, nema ništa na dva tri kilograma, samo po pola kile i na komad dva.“

A oni koji se brinu da inflacija ne ode previsoko kažu kako Vlada do kraja godine može samo da ispravlja greške koje su nastale u prvoj polovini godine, odnosno u prethodnoj Vladi.

Upozorenje Vladi

Inflacija u Srbiji je u porastu od maja ove godine. U julu je dostigla 6,1% , što je iznad gornje granice. Do kraja godine ona će dostići 10%.

Na taj porast najviše će utjecati suša, zbog koje će cijene primarnih poljoprivrednih proizvoda biti u porastu, a samim tim će i cijene hrane biti više.

„Ekonomisti smatraju da je ključno za porast inflacije i to što je država trošila mnogo više nego što je smela. Kažu i da je od velike važnosti da se bruto domaći proizvod vrati u normalne okvire“, javlja Kostić.

Iz Narodne banke Srbije upozoravaju Vladu da se što prije usvoje mjere kojima bi se budžetski deficit i javni dug vratili u okvire predviđene fiskalnim pravilima.

Izvor: Al Jazeera