Direktor Šuma RS-a uhapšen zbog mita

Ljubojevićevo hapšenje provedeno je kao dio šire policijske akcije usmjerene na suzbijanje korupcije (nezavisne.com)

Direktor javnog preduzeća Šume Republike Srpske Srđan Ljubojević, koji je u srijedu uhapšen u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a zbog sumnje da je primio mito od 10.000 konvertabilnih maraka (KM), priveden je na kriminalističku obradu u MUP RS-a.

Ljubojević je oko 16.30 sati s lisicama na rukama, u pratnji dvojice pripadnika Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uveden u “plavu zgradu” MUP-a RS-a u Banjoj Luci, u kojoj je smještena Uprava kriminalističke policije MUP-a RS-a.

Portparol MUP-a RS-a Mirna Šoja rekla je ranije novinarima da će u srijedu poslije podne u MUP-u biti izvršena kriminalistička obrada nad Ljubojevićem i da će on u četvrtak, uz izvještaj, biti predat u nadležnost Specijalnog tužilaštva RS-a.

Prema nalogu Specijalnog tužilaštva, pripadnici Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u srijedu u 12.40 sati lišili su slobode Ljubojevića, u akciji “Proljeće”, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita.

Laketić novi direktor

Nadzorni odbor Šuma RS-a je na elektronskoj sjednici u srijedu donio odluku da Ljubojevića razriješi dužnosti generalnog direktora tog preduzeća, a da Radenka Laketića ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti direktora do imenovanja vršioca dužnosti, izjavila je predsjednik Nadzornog odbora Biljana Marković.

Ona je potvrdila da je Vlada RS-a na sjednici u srijedu, u funkciji Skupštine akcionara, naložila Nadzornom odboru Šuma RS-a da Ljubojevića razriješi dužnosti i ovlasti Laketića za obavljanje poslova do imenovanja vršioca dužnosti direktora.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je zatražio od predsjednika Vlade RS-a Aleksandra DŽombića da sazove hitnu sjednicu Vlade na kojoj bi Ljubojević bio razriješen dužnosti direktora Šuma RS-a.

Potom je Vlada RS-a na vanrednoj sjednici u Banjoj Luci zatražila od Nadzornog odbora Šuma RS-a da po hitnom postupku razriješi dužnosti direktora ovog preduzeća Srđana Ljubojevića.

Izvor: Agencije