Thaci: Nema pregovora Prištine i Beograda

Hashim Thaci rekao da je plan Marttija Ahtisaarija najbolje moguće rješenje (AFP)
Hashim Thaci rekao da je plan Marttija Ahtisaarija najbolje moguće rješenje (AFP)

Kosovski premijer Hashim Thaci je izjavio da neće biti pregovora s Beogradom, ali da će se nastaviti sastanci sa Srbijom, kao i s drugim zemljama, na kojima će se govoriti samo o normalizaciji odnosa, a ne o unutrašnjim stvarima Kosova.

“Neće biti dijaloga s Beogradom, samo sastanaka na visokom nivou, koji će se fokusirati na normalizaciju odnosa između dviju zemalja”, rekao je Thaci za prištinske novine Epoka e Re.

On je odbio mogućnost razgovora o različitom tretiranju Srba sa sjevera Kosova i onih na jugu, dodajući da je plan Marttija Ahtisaarija najbolje moguće rješenje.

Kosovski premijer nije naveo za kada je planiran takav sastanak, ali je dodao da će ga organizirati Evropska unija (EU), uz podršku SAD-a.

Odgovornost Srbije i EU-a

Šefica prištinske delegacije u razgovorima s Beogradom Edita Tahiri ocijenila je u nedjelju da su za neostvarivanje postignutih sporazuma odgovorni Srbija i EU, te da Priština neće nastaviti razgovore dok se ne realiziraju svi do sada postignuti dogovori.

Ona tvrdi da je od sedam samo jedan sporazum u cjelosti ostvaren i to onaj o reciprocitetu.

Kazala je da predstavnici kosovskih institucija neće pristati na nastavak razgovora prije ostvarivanja svih postignutih sporazuma, stavljajući u prvi plan sporazum o integriranom upravljanju granicom.

Tahiri nije jasno kazala da li će sjever Kosova biti tema razgovora između Beograda i Prištine, niti je bila dovoljno jasna da li će ona voditi prištinsku pregovaračku ekipu u većem formatu razgovora sa Srbijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Edita Tahiri smatra da su za neostvarivanje postignutih sporazuma odgovorni Srbija i Evropska unija.

12 Aug 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO