Teška situacija u Konjicu – vatra sve bliža

U akciji gašenja požara u utorak su mobilizirane sve snage sa lokalnog nivoa (Anadolija)
U akciji gašenja požara u utorak su mobilizirane sve snage sa lokalnog nivoa (Anadolija)

Požari širom Bosne i Hercegovine i dalje ne jenjavaju. Stanje na područjima zahvaćenim požarima je nepromijenjeno, dok je stanje u Konjicu alarmantno, javljaju reporteri agencije Anadolija (AA) s lica mjesta.

“Jučer poslijepodne i sinoć situacija je bila katastrofalna. Vatra se proširila, zavladala je panika. Čitavu noć smo gasili požar i nismo uspjeli da ga ugasimo”, kazao je u razgovoru za AA pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic Husein Hodžić.

U akciji gašenja požara u utorak su mobilizirane sve snage sa lokalnog nivoa. Kako ističe Hodžić, na terenu se sada nalazi približno 100 ljudi.

Hrvatska: Požari ugašeni ili pod kontrolom

Požari koji su posljednjih dana harali Hrvatskom su ugašeni ili su pod kontrolom, a za jedan od njih, u neposrednoj blizini Srime, mjesta kod Vodica blizu Šibenika, utvrđeno je da je podmetnut.

Požari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kod Mokošice, Komina i Kule Norinške u dolini Neretve su pod nadzorom vatrogasaca.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u ponedjeljak poslijepodne buknuo je požar na području pograničnog mjesta Vinjana Donjih. Požar je s hrvatske strane ugašen, pa je organizirano dežurstvo dok vatra još gori na području BiH. 

Pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH), šumarski radnici, cijela vatrogasna jedinica, lovci, planinari i građani nalaze se na terenu i pokušavaju staviti požar pod kontrolu.

“Situacija je loša. I sinoć je bila loša. Želimo preduprijediti požar i vjetar. Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro ugasiti opožarena mjesta”, tvrdi Hodžić.

Vatra se širi

Na području Podveležja i Grabovice vatra se i dalje širi uprkos velikim naporima vatrogasaca da ugase požar.

“Ipak, kuće, objekti i stanovništvo nisu ugroženi. Ministarstvo sigurnosti sinoć je dobilo obavijest sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona da nema potrebe za djelovanjem helikoptera u tom regionu, te smo isti premjestili u Konjic”, rekao je u šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.

Kada je u pitanju općina Konjic, Brković navodi kako je situacija u toku protekle noći bila dramatična.

“U Konjicu je noćas bilo dramatično, dva velika šumska požara i dalje su aktivna u mjestu Spiljani i Ljuta, odmah uz regionalni put Konjic-Glavatičevo. Na području Spiljana vatra je došla na 50 metara od rijeke Ljute i postrojenja za napajanje vodom grada. Također, spustila se do prvih kuća na području Gornje Ljute”, rekao je Brković, istakavši da je zavladala panika, ali da stanovništvo nije evakuirano.

Povrijeđen dobrovoljac

Brković je dodao da helikopter OSBiH djeluje na području Konjica od utorka ujutro. Povrijeđen je dobrovoljac koji je učestvovao u gašenju. On je tokom gašenja zadobio prijelom noge i trenutno se nalazi u Mostaru u bolnici.

“EUFOR nas je jučer obavijestio da oni ne mogu djelovati u toku današnjeg i sutrašnjeg dana. Mi se nadamo da neće biti potrebe za njihovim djelovanjem. U masovnoj akciji koja je u toku u Konjicu, nadamo se da će požar biti stavljen pod kontrolu. Ukoliko to ne bude slučaj, Ministarstvo sigurnosti juče je uputilo zahtjev EUFOR-u da i u predstojećim danima pomogne oko gašenja požara na području BiH”, naglasio je Brković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO