Slovenski partizani neće povijesnu reviziju

Stanovnik: Radi se o pokušaju rehabilitacije kolaboracionizma te diskvalifikacije ili čak kriminalizacije NOB-a i socijalističkog uređenja
Stanovnik: Radi se o pokušaju rehabilitacije kolaboracionizma te diskvalifikacije ili čak kriminalizacije NOB-a i socijalističkog uređenja

Udruženje slovenskih partizana-veterana pozvalo je na bojkot državne proslave 23. augusta kao evropskog spomen-dana u počast žrtava svih totalitarizama, ocijenivši da to u slovenskim uslovima znači “povijesnu reviziju” i “prikrivanje kolaboracije” slovenskih domobrana s okupatorom u vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Borci Narodnooslobodilačke borbe (NOB) zato neće učestvovati u obilježavanju novouvedenog praznika, on ne doprinosi smirivanju političkih prilika”, naveo je u izjavi za javnost predsjednik Udruženja Janez Stanovnik.

Slovenska Vlada proglasila je prošle sedmice 23. august spomen-danom na žrtve svih totalitarizama, uključujući i žrtve komunizma, pozvavši se na rezoluciju koju je 2009. godine usvojio Evropski parlament (EP).

Partizani spasili Slovence

Stanovnik je izjavio da je obilježavanje tog spomen-dana u Sloveniji uvedeno kao dio “desničarske ofanzive” u kojoj se pobijeđeni domobrani pokušavaju izjednačiti s pobjednicima u Drugom svjetskom ratu, te da su partizani spasili Slovence od okupacije i uništenja.

“Radi se o pokušaju rehabilitacije kolaboracionizma te diskvalifikacije ili čak kriminalizacije NOB-a i socijalističkog uređenja. U Jugoslaviji i Sloveniji se o komunističkom totalitarizmu može govoriti samo u prvih 10 godina nakon završetka [Drugog svjetskog] rata”, rekao je Stanovnik, dodavši da je nakon toga zavladalo vrijeme obnove, samoupravljanja i relativno visoke socijalne sigurnosti.

Slovenski borci-antifašisti u izjavi su ocijenili da novi spomen-dan zato u slovenskim uslovima danas unosi ideološku pristranost, protukomunizam i nacionalne podjele.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO