Bh. ministar poručio građanima da manje jedu

Bahilj: Izjava ministra neoprostiva čak i ukoliko je izgovorena u šali, prokomentirao je federalni premijer Nikšić (fbihvlada.gov.ba)
Bahilj: Izjava ministra neoprostiva čak i ukoliko je izgovorena u šali, prokomentirao je federalni premijer Nikšić (fbihvlada.gov.ba)

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić najavio je u utorak kako bi mogao smijeniti federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja zbog njegove poruke građanima “da štede umjesto da jedu”.

“Izjava ministra Bahilja je neoprostiva čak i ukoliko je izgovorena u šali”, izjavio je novinarima federalni premijer, objasnivši kako stoga od ministra trgovine očekuje ostavku, ili će pak tražiti njegovu smjenu.

Bahilj je u ponedjeljak o mogućem poskupljenju prirodnog plina za nešto više od 20 posto razgovarao s članovima uprave preduzeća BH gas, koje taj energent uvozi iz Rusije i zbog neplaćenih isporuka korisnicima u Bosni i Hercegovini u velikim je dugovima.

Bahilj je tada kazao kako razumije zahtjeve iz BH gasa, s obzirom na nagomilane dugove te kompanije, a dio lokalnih medija je izvijestio kako je on građanima poručio da “više štede, a manje jedu”.

‘Slikovito viđenje’

Ministar je tokom dana u pismenoj izjavi ustvrdio kako su mediji krivo interpretirali njegove komentare vezane uz najavljeno poskupljenje plina, koje bi taj energent u predstojećim zimskim mjesecima praktično učinilo nedostupnim velikom broju osiromašenih građana.

“Ja sam slikovito, ovom krivo protumačenom izjavom, kao ministar i običan čovjek, pred građanima izrazio svoje viđenje ove teške socijalne situacije, u kojoj će izgleda ljudi moći jedino uštedjeti ako ne budu morali jesti, jer moraju platiti režije, koje nas slijede svakog mjeseca, kao što su plin, struja, voda i ostale nužne režije”, piše u izjavi ministra Bahilja.

On je rekao kako je njegova jedina briga ona za običnog čovjeka.

Građanima je uputio izvinjenje ukoliko su ono što su prenijeli mediji doživjeli kao provokaciju.

Vijest o reakciji ministra Bahilja prenijeli su i mnogi mediji u regionu, dok su bh. portali prenijeli isječak sa Face televizije na kojem ministar novinarima uz smiješak kaže: Štedite, nemojte jesti…

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO