Požar kod Konjica prijeti izvoru vode

Vatrogasci u okolini Konjica u poslijepodnevnim satima u nedjelju pokušavaju zaustaviti požar koji se spušta prema izvorištu Ljuta s kojeg se vodom napaja grad.

“Ukoliko vatra dođe do izvora, grad će ostati bez vode”, izvijestila je iz okoline Konjica reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.
Stanje je kritično u mjestu Spiljani, dok  vatrogasci drže pod kontrolom požar u mjestu Borci.

Dobrovoljci, koji su se priključili lokalnim vatrogascima, kojih ima samo 12, apelirali su na vlasti da omoguće pojačanja.

Bez pomoći iz zraka

Iako je stanje u okolini Konjica u odnosu na prethodne dane stabilnije, borba s vatrenom stihijom se nastavlja, a sve zavisi isključivo od vjetra, izvijestila je Kurić.

Nedostatak helikoptera također otežava rad vatrogasaca, koji gase požare već sedmi dan.

Kako je kazala Kurić, Husein Hodžić, pomoćnik načelnika Civilne zaštite i vatrogastva općine Konjic, rekao je da nema konkretnih informacija o tome zašto u nedjelju na požarištu ne djeluju dva helikoptera, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i EUFOR-a, policijske misije Evropske unije.

Helikopteri su u prethodna dva dana pomagali u gašenju požara u okolini Konjica.

Helikopter gasi požar kod Mostara

Gradske vlasti u Konjicu osigurale su novac za gorivo za dva helikoptera, a potom im je javljeno da se helikopteri ne mogu pojaviti u nedjelju.

Saopćeno je da helikopteri mogu opet djelovati u ponedjeljak, no dodatne informacije nisu dostupne.

U nedjelju je požar nedaleko od fabrike municije Igman u blizini Konjica stavljen pod kontrolu.

Vatrogasci ističu sumnje da je uzrok požara kod Konjica, grada koji posjećuje i veliki broj turista, vjerovatno ljudski nemar.

Na području Mostara, gdje je dvoje ljudi ranije ove sedmice privedeno zbog sumnji da su podmetnuli požar, situacija je mnogo stabilnija nego prethodnih dana, kazala je Kurić.

Jedan helikopter djeluje na brdima iznad Mostara, a naselja i objekti nisu ugroženi.

Požar bukti na nepristupačnom terenu, a gori uglavnom nisko rastinje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Požare na području Konjica i dalje aktivno nadzire 110 vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite. Do sada je izgorjelo 1.400 hektara crnogorične šume na više lokacija. Situacija se u odnosu na u subotu ipak donekle stabilizirala. Neizvjesnost ostaje jer u kanjonu Neretve i ostalim brdima puše vjetar. Prilog Marin Veršić.    

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO