Neizvjesna noć pred vatrogascima u Konjicu

U poslijepodnevnim satima u subotu, požar koji već šesti dan bukti na brdima iznad Konjica, spustio se na samo nekoliko kilometara iznad centra grada.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Arduana Kurić, pred vatrogascima je neizvjesna i teška noć.

Uvjeti za gašenje požara najgori su tokom noći, jer se vatrogasci, koji su na izmaku snaga nakon šestodnevnog neprestanog gašenja požara, suočavaju sa otvorenom vatrom.

Kako je kazala Kurić, na brdima iznad Konjica do sada je izgorjelo 2.500 hektara uglavnom borove šume.

Ranije u subotu, Kurić je kazala da je kritična tačka za vatrogasce bila mjesto Borci, smješteno između Konjica i Boračkog jezera.

“Do sada nijedan objekat nije izgorio, nijedna kuća nije ugrožena. Ali vatrogasci potenciraju to da je situacija ovdje iz dana u dan sve gora i gora.”

Miniran teren

Miniran i nepristupačan teren otežava rad vatrogasaca, koji strahuju da bi vatra mogla zahvatiti i selo Ljuta.

Širenje požara u Konjicu prijeti i izvoru sa kojeg se taj grad snabdjeva vodom, te vojnoj industriji, kažu u lokalnoj civilnoj zaštiti.

Nedostaje sredstava i opreme, Bosna i Hercegovina nema kanader, a požar se može gasiti jedino iz zraka. Zbog toga su u Konjicu zatražili pomoć Evropske unije.

“Radi se o terenu koji je 65-70 stepeni naget, pa je pristup ljudima nemoguć, jedino se može dejstvovati iz zraka”, kazao je za Al Jazeeru zapovjednik štaba civilne zaštite u Konjicu Fadil Tatar.

“Dejstvovali su ovih dana jedan helikopter Oružanih snaga BiH i jedan EUFOR-a. Ali, to je nedovoljno. Vatra izmiče kontroli, te smo uputili apel putem kantonalne i federalne uprave civilne zaštite do nadležnih institucija Vijeća ministara, a oni bi dalje trebali da to proslijede za EU. Jer, očito je da sredstva koja u ovom trenutku stoje BiH na raspolaganju nisu dovoljna za rješavanje jednog problema u Konjicu, a ovakvih problema sigurno ima u cijeloj BIH”, istakao je on.

Kako je pojasnila Kurić, ukoliko grad Konjic ne obezbijedi gorivo, ta dva helikoptera sutra neće biti u zraku.

“Ukoliko se požar proširi, vatrogasci će potražiti pomoć iz drugih gradova”.

“Kompletna vatrogasna jedinica Općine Konjic broji 12 ljudi”, izvijestila je Kurić. U 2:30 ujutro u subotu ekipa Al Jazeere zatekla ih je na terenu i tako je već danima. 

Vatrogasci su iscrpljeni  i umorni, a kažu da bi požari ovakvih razmjera bili izazov i za deset puta brojniju ekipu.

“Zadnjim atomima snage se krećemo, ako vjerujete. Po še'set i nešto sati niko ne spava. Jedemo konzerve, ako se šta pojede i to je”, kaže vatrogasac Alija Alibašić.

“Nisam žene vidio ima 15 dana. Ni kuće. Boga mi”, kaže vatrogasac Kemal.

Regionalna cesta koja vodi od Konjica prema Boračkom jezeru i Glavatičevu bila je blokirana u noći s petka na subotu, dok su vatrogasci gasili požar sa ceste.

Šumarstvo Prenj procjenjuje da su požari oko Konjica do sada uzrokovali štetu u iznosu od pet miliona eura, kazala je Kurić.

Požari kod Mostara i Trebinja

U gašenju požara u mjestu Kuti kod Mostara, koji gori već nekoliko dana, i u subotu sudjeluje helikopeter Oružanih snaga BiH, kazao je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić, dodavši kako za sada nema opasnosti da se požar proširi prema kućama. 

Dvije osobe su ranije ove sedmice uhapšene u Mostaru zbog podmetanja požara.

Kako je kazao Jurić, na području Mostara svakog dana se događaju novi požari, a od početka augusta na tom je području zabilježeno 96 požara.

U rejonu Trebinjskih brda vatrogasci u subotu gase požar koji je u poslijepodnevnim satima u petak izazvao udar groma. U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje navode da vatra, koja je zahvatila travu i nisko rastinje, ne prijeti objektima. 

Gašenje otežavaju vjetar i nepristupačan teren. 

Vatrogasci iz Lastve i radnici Centra za gazdovanje kršom u toku noći sa petka na subotu stavili su pod kontrolu požar u rejonu Jarčišta na masivu Bijela Gora. 

U ovom požaru, koji se proširio sa teritoriju Crne Gore, izgorjelo je desetak hektara šume.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Požari su aktivni u nekoliko općina u BiH. Posebno teško stanje je na području Konjica, gdje su direktno ugrožena naselja, u kojima živi blizu 12.000 stanovnika. Pomoć pri gašenju požara kod Konjica pružili su i pripadnici međunarodnih snaga EUFOR-a, ali i vatrogasci iz nekoliko bh. gradova. Gori i u drugim dijelovima Hercegovine.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO