Srbija: Najava novih hapšenja zbog Agrobanke

Vlasti u Srbiji najavljuju nova hapšenja zbog afere u Agrobanci.

Bivši članovi Upravnog odbora banke tvrde da je sve što je dolazilo do tog odbora bilo čisto i da nije bilo korupcije. Ovo je za Al Jazeeru rekao bivši član Upravnog Odbora Agrobanke Danilo Šuković.

U aferi Agrobanka, teškoj više od 200 miliona eura, do sada je privedeno osam osoba.

Nenaplaćeni krediti

Danilo Šuković, čovjek koji je sjedio u Upravnom odboru Agrobanke, kaže da, koliko on zna, propusta u poslovanju nije bilo. Poslovni rezultati banke koji su dolazili do Upravnog odbora, najčešće od Izvršnog, bili su dobri.

„Dok sam ja bio tamo svi zvanični rezultati koje smo dobijali i papiri koje smo dobijali za sjednicu, UO pokazivali su pozitivan rezultat. Jeste bilo kredita koje smo prodavali za koje smo se plašili da li mogu da se vrate, sugerisali banci da se vrši kontrola i da se obezbede ti plasmani budu vraćeni“, kaže Danilo Šuković, bivši član UO Agrobanke.

Dok se početna istraga još vodi, premijer i ministar policije iz Londona poručuje da zaštićenih u aferi neće biti.

Za dnevni list Novosti kaže da bi istraga mogla da obuhvati još 30 ljudi.

„Nećemo o imenima. Imamo puno jedinstvo u državnom rukovodstvu i siguran sam da će svi koji su počinili kriminalna dela odgovarati“, navodi Ivica Dačić, premijer i ministar policije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je ova banka od 2006. do kraja 2011. godine plasirala sporne višemilionske devizne kredite bez pokrića.

Kao posljedica takvog poslovanja, banka nije naplatila kredite u visini od preko 200 miliona eura.

Banka gubi licencu za rad, a otvoren je stečajni postupak.

Dodatno ulaganje

Osnovana je Nova Agrobanka,  iza koje ponovo stoji država, a u koju je uloženo dodatnih 100 miliona eura.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal navode da broj uhapšenih nije konačan, jer je dat nalog policiji da provjeri sve sporne i nevraćene kredite.

„U ovoj aferi, policija je do sada, po nalogu Tužilaštva, uhapsila osam osoba, među kojima i bivšeg direktora izvršnog odbora te banke Dušana Antonića. Trenutno se traga za još troje ljudi“, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera