Policija iz regiona u patroli Crnom Gorom

Od 1. jula do 1. septembra crnogorskim primorjem, osim domaćih – patroliraju i policajci iz Srbije, Hrvatske i Albanije.

Cilj je da se turistima iz tih država olakša boravak u Crnoj Gori, a ljetna sezona učini što bezbjednijom, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Trideset i tri policajca iz susjednih država angažovani su u Crnoj Gori na osnovu bilateralnih sporazuma koji su sklopljeni između nacionalnih uprava policije. Slična akcija provodi se i u Hrvatskoj posljednjih godina.

Moj policajac-naš policajac

Hrvatski policajac Matko Klarić ovog ljeta će, umjesto u Dubrovniku, na javni red i mir paziti u Budvi, na crnogorskom primorju.

On je jedan od dvojice hrvatskih službenika koji u okviru projekta “moj policajac-naš policajac” boravi u Crnoj Gori.

„Mi smo tu ne da djelujemo represivno već da djelujemo kao kontakt veza za naše turiste kojima je lakše kada vide hrvatskog policajca, iznenade se, oduševe, priđu i a samim tim policija iz Budve ima lakši kontakt sa njima“, kaže Matko Klarić.

Na osnovu sporazuma među državama regiona, crnogorskim primorjem od 1. jula do 1. septembra patroliraće i devet pozornika iz Srbije i Albanije.

„Postoji broj telefona koji je predstavljen u sredstvima javnog informisanja u Srbiji za turiste koji borave ovdje u CG da ukoliko imaju bilo kakav problem dok su ovdje da se obrate meni, a ja sam taj koji je veza između njih i policajac u CG, da pomognem u rješavanju tih problema“, kaže Ivan Babić, policajac iz Srbije. 

„ Veoma sam srećan zbog ovog projekta i što ću raditi ovdje tokom ljeta „, kaže Donaljd  Isljami, policajac iz Albanije.

Preventivno djelovanje

Tokom boravka u Crnoj Gori policajci iz regiona mogu samo preventivno da djeluju. 

Puna ovlašćenja imaju crnogorske kolege sa kojima su na smjeni.

Željko Rakočević, policajac iz Crne Gore, objašnjava:

„Oni su tu i da ukažu na pripadnike kriminalnih grupacija koji borave u CG kako bi mi mogli izvršiti kontrolu“.
Uz ispomoć jedanaest policajaca iz regiona koji će u Crnoj Gori boraviti do kraja ljeta u crnogorskoj policiji nadaju se, domaća turistička sezona biće još bezbjednija.

Izvor: Al Jazeera