Uništavanje napalm praha u Srbiji

Njemačka će finansirati uništavanje 110 tona napalm praha u Srbiji sa 100.000 eura (Wikipedia)
Njemačka će finansirati uništavanje 110 tona napalm praha u Srbiji sa 100.000 eura (Wikipedia)

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova finansirat će uništavanja 110 tona napalm praha u Srbiji sa 100.000 eura, objavljeno je na web stranici tog ministarstva.

Opunomoćenik njemačke vlade za smanjenje naoružanja Rolf Nikel izjavio je da “otrovna municija poput napalm praha i bijelog fosfora predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi u Srbiji”.

“Ona mora što je moguće brže biti stručno uništena u skladu sa ekološkim standardima. Sa uništavanjem 110 tona napalm praha, Njemačka daje doprinos sigurnosti i stabilnom razvoju na zapadnom Balkanu”, rekao je Nikel.

Zabranjena upotreba

Njemačka  učestvuje u uništavanju municije pri inicijativi Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) i Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) za podršku srbijanskoj vladi.

Sporazum o uništavanju napalma, potpisali su njemački izaslanik pri OEBS-u i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier 21. juna ove godine u Beču.

Upotreba napalma kao zapaljive municije je zabranjena Protokolom 3 Sporazuma o naoružanju UN.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Prije 40 godina fotografija devetogodišnje djevojčice čije tijelo je spaljeno napalmom, pojačala je protivljenje Vijetnamskom ratu. Jedna od najslavnijih fotografija svih vremena postala je globalni antiratni simbol i pomogla da se okonča sukob u Vijetnamu. Danas ona živi u Torontu, sa suprugom i dvoje djece, i kao ambasadorica UNESCO-a pomaže djeci pogođenoj sukobima.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO