Svjetski lideri na samitu u Dubrovniku

Sedmi “Croatia summit 2102 – Izgradnja države i EU iskustvo” otvoren je u petak u Dubrovniku u prisustvu premijera Zorana Milanovića, predsjednika države Ive Josipovića i šefice diplomacije Vesne Pusić te premijera, ministara vanjskih poslova i drugih dužnosnika iz evropskih zemalja, posebno iz regije te SAD-a, NATO-a i južnog Mediterana.

“Nova hrvatska vlada sa zadovoljstvom nastavlja s ovom već tradicionalnom konferencijom o ključnim temama iz međunarodnih odnosa…. ove godine odlučili smo teme od političkog, društvenog i gospodarskog značaja za regiju jugoistočne Europe proširiti i na južno Sredozemlje”, kazao je premijer Milanović u uvodnom govoru.

Zagreb prijatelj a ne mentor

On je ocijenio da iskustvo Hrvatske u približavanju EU može ostalim zemljama, a posebice postkonfliktnim društvima, pomoći u izgradnji i razvoju demokracije bez obzira na aspiracije za članstvom u Uniji. Također je kazao da će se Hrvatska snažno zauzimati za nastavak proširenja EU-a na temelju individualnih postignuća i poručio da će Zagreb onim zemljama koje težu članstvu biti “prijatelj i partner, a ne mentor”.

Uz hrvatski državni vrh, na samitu, uz ostale, sudjeluju i albanski premijer Sali Berisha, kosovski premijer Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, pomoćnik američke državne tajnice za evropske i evroazijske poslove Philip Gordon, europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i glavni tajnik Unije za Mediteran Fathallah Sijilmassi.

State Department saopćio je uoči samita da će se u Dubrovniku pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton “sastati s visokim dužnosnicima hrvatske vlade kako bi ukazao na blisko partnerstvo i prijateljstvo koje njeguju SAD i Hrvatska”.

Svi hrvatski susjedi, osim Srbije, uputili su svoje predstavnike na samit.

“Premijer Srbije je tako znoj sa čela skidao u Beogradu a ne u Dubrovniku, gde je dobio poziv da učestvuje na Kroacija samitu. Iako ni prethodnih godina Srbije nije bilo na samitu, zbog učešća predstavnika Kosova, ovog puta objašnjenje je bilo nešto drugačije. Nezvanično, Al Jazeeri su u Nemanjinoj rekli da Mirko Cvetković vodi vladu tehničkog karaktera, da svakog dana može da bude promenjena, te da kao takva nema kapacitet da šalje zvaničnike na važne međunarodne skupove”, kaže Marko Subotić, novinar Al Jazeere.  

Sloveniju predstavlja ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, bh. ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a iz Austrije je stigao zamjenik kancelara i ministar za europske i međunarodne poslove Michael Spindelegger.

Evropska perspektiva

S gotovo tradicionalnim sudionicima Croatia summita, o izgradnji države i snazi preobrazbe društva koju sa sobom nose izgledi za članstvo u EU po prvi puta će raspravljati i ministri vanjskih poslova Egipta, Libije, Tunisa, Maroka i Alžira, zemalja južnog Mediterana i sjevera Afrike zahvaćenih “arapskim proljećem”.

Tema konferencije je izgradnja države i snaga transformacije društva koju sa sobom nose izgledi za članstvo u Evropskoj uniji, a domaćin skupa je hrvatska Vlada.

Skup će otvoriti predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Dvodnevna konferencija prilika je za rasprave o trenutnim političkim, sigurnosnim i privrednim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Evrope i šireg EU susjedstva.

Predviđeni su paneli o evropskoj perspektivi kao pokretačkoj sili društvenih i političkih promjena, izgradnji države u postkonfliktnim društvima i partnerstvo i izgradnja institucija u južnom Mediteranu.

Kako su najavili iz Ministarstva, skup će poslužiti kao platforma za razmjenu iskustava u izgradnji institucija između raznih učesnika iz vladinog i nevladinog sektora.

Arapsko proljeće

U raspravama će učestvovati i predstavnici Egipta, Libije, Maroka, Tunisa i Alžira, zemalja u kojima se desilo Arapsko proljeće.

Pozivajući ih u Dubrovnik, ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija, Vesna Pusić, najavila je dodatno učvršćivanje pozicije Hrvatske na međunarodnoj sceni, ovaj put kao faktora stabilizacije na južnom Mediteranu.

Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Evropu, koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, Evropske unije i SAD-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO