Otvoren 18. Sarajevo Film Festival

Projekcijom bosanskohercegovačkog filma “Djeca” redateljice i scenaristice Aide Begić, u petak je otvoren 18. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra, na kojoj će do 14. jula biti prikazano 210 filmova iz 57 država.

“Djeca”, koja su ranije ove godine premijerno prikazana na festivalu u Cannesu, u okviru programa “Izvjestan pogled”, filmska je priča o sestri i bratu, ratnoj siročadi iz Sarajeva suočenima s problemima života u društvu u tranziciji opterećenog siromaštvom, kriminalom i korupcijom.

“Film je posvećen svoj djeci u Bosni i Hercegovini koja trpe zbog nebrige i nasilja”, kazala je rediteljica Begić nakon novinarske projekcije.

Mađar na čelu žirija

Osim “Djece”, još osam filmova će se natjecati za najprestižniju festivalsku nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji igranog filma, koja, uz priznanj,e donosi i novčanu nagradu od 16.000 eura.

Na čelu žirija koji će odlučivati o najboljem filmu ove je godine mađarski redatelj Kornel Mundruczo.

Deset naslova borit će se za naslov najboljeg u kategoriji kratkog filma, a među njima su hrvatski filmovi “Sotonin sin” Marka Dješka te “Prva dama Dubrave” rediteljice i scenaristice Barbare Vekarić.

U natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma uvrštena su 22 naslova.

Dobitnik počasnog “Srca Sarajeva” ove je godine proslavljeni hrvatski producent Branko Lustig, kojeg su organizatori SFF-a opisali kao “vrsnog profesionalca, koji je na najbolji načn pokazao da talent, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve nacionalne i geografske barijere”.

Brojni poznati gosti

Kako su najavili organizatori, tokom devet festivalskih dana u Sarajevo će stići brojni poznati gosti.

Već prvog dana doputovali su španska glumica Victoria Abril i američki redatelj Todd Solondz.

Očekuje se i dolazak mađarskog reditelja Bele Tarra te proslavljenog francuskog nogometaša Erica Cantone, koji će se publici predstaviti tokom projekcije filma “Pobunjenici nogometa”, sastavljenom od pet priča o velikim nogometašima koji su se istaknuli i društvenim angažmanom.

Izvori: Al Jazeera i agencije