Kosovo: Mandat predsjednice do 2016. godine

Predsjednica smatra da je skraćenje njenog mandata u suprotnosti s ustavnim rješenjima i korpusom ljudskih prava i sloboda (AFP)
Predsjednica smatra da je skraćenje njenog mandata u suprotnosti s ustavnim rješenjima i korpusom ljudskih prava i sloboda (AFP)

Ustavni sud Kosova je saopćio da predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ima mandat do 2016. godine i da amandman kojim se predviđa obaveza održavanja izbora za predsjednicu Kosova šest mjeseci nakon usvajanja izmjena i dopuna Ustava nije u skladu s ustavnim rješenjima.

“Ustavni sud je našao da predloženi amandamani u članovima Ustava smanjuju ljudska prava i slobode građana garantirana u drugom poglavlju Ustava Kosova i prema tome nisu u skladu s tim” poglavljem Ustava, navedeno je u saopćenju Ustavnog suda.

Odluka će u cjelosti biti dostavljena strankama u postupku, kaže se u saopćenju.

Komisija za izmjene i dopune Ustava Kosova je zatražila od Ustavnog suda da procijeni ustavnost prijedloga za izmjene i dopune Ustava u kome u amandmanu 9 piše da predsjednica Kosova treba, shodno političkom dogovoru prilikom njenog izbora, podnijeti ostavku na funkciju predsjednika šest mjeseci od usvajanja izmjena i dopuna Ustava Kosova, čime bi se omogućio izbor novog predsjednika neposrednim izborima, a ne kao do sada izborom predsjednika u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je u vezi s ovim i drugim amandamanima na Ustav Kosova zatražio mišljenje predsjednika Skupštine Kosova Jakupa Krasniqija i predsjednice Jahjage.

Krasniqi je u pismu koje je uputio Ustavnom sudu rekao da smatra da prema Ustavu predsjednik Kosova ima petogodišnji mandat.

Prema prištinskim medijima, predsjednica je u pismu koje je poslala Ustavnom sudu navela da je skraćenje njenog mandata u suprotnosti s ustavnim rješenjima i korpusom ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga gošća je novog izdanja emisije Recite Al Jazeeri. Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić je sa gospođom Jahjaga razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu, planu međunarodne upravljačke grupe da Kosovu do kraja godine bude ukinuta nadgledana nezavisnost, odnosima sa Srbijom i položaju Srba na Kosovu.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO