Institucije BiH troše netransparentno novac

Previranja u vladajućim kaolicijama, smjene starih i imenovanje novih ministara teme su kojima se bave bh.  političari.

U javnosti je skoro nezapaženo prošao revizorski izvještaj, u kojem je naglašeno da je više od polovine budžeta institucija Bosne i Hercegovine u 2011. godini potrošeno netransparentno, izvještava Boris Gagić, novinar Al Jazeere.

Više od pola prošlogodišnjeg budžeta, koji je iznosio nešto više od 450 miliona eura, trošen je netransparentno, uz propuste, nedostatke i nezakonitosti, sumnjaju revizori.

Vjeruju, institucije sistema su zakazale.

Prvenstveno u tri Ministarstva – vanjskih poslova, odbrane te ljudskih prava – gdje su uočene najveće nepravilnosti.

Rezultat, negativna ocjena rada.

Nema kazni

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, između ostalih, dobila je od revizora mišljenje s rezervom, uz isticanje predmeta.

Pojedini akteri na političkoj sceni nisu iznenađeni, kažu, nemilim trošenjem novca poreskih obveznika.

Predrag Kojović iz Naše stranke kaže: “Ovaj sistem ili odsustvo sistema odgovora jednom broju ljudi, teško će se biti izboriti protiv lobija koji ima veze s politikom, političarima da se uvede red u ovu zemlju. Revizorski izvještaji ostaju spomenik kriminala koji je učinjen, a oni koji ga počinili ne odgovaraju.”

Iz bh. Tužilaštva kratko objašnjavaju da rade, ali ne mogu davati komentar o predmetima, time i ranijim revizorskim izvještajima za koje su nadležni.

Dokumenti o rasipničkom ponašanju političara na vlasti, ocjenjuju oni koji ih analiziraju, sve su gori, jer, smatraju, nema kazni.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO