Dugovi zatvorili isporuku gasa Sarajevu

Od ponedjeljka u osam sati došlo je do prekida isporuke prirodnog gasa za Kanton Sarajevo.

U opticaju su male količine koje zadovoljavaju privatne korisnike, dok su bez ovog energenta ostale čak i redovne platiše.

Rješenje problema čini se nemoguće bez uključenja kantonalnih vlasti.

„Od jučer gas u Sarajevskom kantonu imaju samo domaćinstva. I to zahvaljujući malim količinama koje su dopunjene u sistem“, izvještava Adisa Ruždić iz Sarajeva za Al Jazeeru.

Bez plina redovne platiše

Veliki potrošači ostali su bez ovog energenta. Bez obzira na to što su svoje račune uredno plaćali.

Nihada Glamoč, direktorica marketinga Sarajevogasa, kaže:

„Mislim da su ovim putem najviše kažnjeni potrošači prirodnog gasa koji su najredovnije platiše. Jučer smo u toku dana prinuđeni bili za sve kupce industrijske koji imaju alternativu da ih zamolimo da pređemo na korištenje alternativnog goriva, a sve ostale koji nisu znači bili smo prinuđeni da izvršimo im obustavu prirodnog gasa iako su izmirili svoje obaveze prema Sarajevogasu.“

Svjesni su da ovo nije bio pravi način da se riješi problem. Ali došli su u situaciju kada nemaju dugog izbora.

A uzrok svemu godinama su lančana dugovanja. BH gas potražuje od Sarajevogasa 19 miliona eura. Sarajevogas od Toplana više od 37 miliona a građani toplanama duguju više od 35 miliona eura.

Vodovod, toplane i sarajevogas u nadležnosti su kantona Sarajevo. Zbog toga se od vlasti očekuje da pomogne rješenju problema. Do sada su međutim jedino nudili veće cijene.

„U situaciji kada poskupljuju i osnovne životne namirnice i sve lošijoj ekonomskoj situaciji teško je očekivati da će se smanjiiti broj građana koji ne izmiruju redovno svoje račune. Zbog toga je neophodna intervencija kantonalne vlade“, javlja Ruždić.

Izvor: Al Jazeera
 


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO