Kosor svjedočila u slučaju Sanader

Dvoje bivših premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u utorak su se suočili na sudu.

Nekad jedno uz drugo, danas na suprotnim stranama – Ivo Sanader i Jadranka Kosor nakon dugo vremena sreli su se oči u oči.

Kosor je stigla kao svjedokinja u procesu protiv nekadašnjeg šefa.

Tužiteljstvo su zanimala njezina saznanja o crnim stranačkim fondovima i izvlačenju državnog novca u slučaju Fimi Media.

Posebno ih je zanimalo dva milion kuna (oko 220.000 eura) i 300.000 eura gotovine, koje je HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić nakon smjene 2009. godine predao u stranku.

Da je ove pameti

“Taj je novac pohranjen u kasu, ja ga nikad nisam vidjela i nije bilo potrebe za njim. S ovom pameću i ovim saznanjima koje imam, sasvim sigurno bih predložila da se taj novac vrati donatorima ili natrag u proračun”, kazala je Kosor.

Prema Barišićevom iskazu, o postojanju tog novca Kosor je obaviještena na dan odlaska Sanadera.

Tada joj je, navodno, rekao da se izbori ne mogu dobiti samo legalnim finansiranjem.

Posebno ih je zanimalo dva milion kuna i 300.000 eura gotovine, koje je HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić nakon smjene 2009. godine predao u stranku.

“Ja se apsolutno ne sjećam da bi taj razgovor tekao u tom smjeru. Te rečenice da bi se govorilo o novcu ili financiranju ispod stola ili na stolu nije bilo, jer bi, poznavajući sebe, pitala što to znači 273 ispod i jedna trećina iznad stola”, rekla je Kosor na sudu.

Također je potvrdila navode prethodnih svjedoka da Predsjedništvo stranke nije odlučivalo o finansijskom poslovanju.

Ali, ni ona sama o novcu koji je predan u stranku nije obavijestila Predsjedništvo.

 “Obavijestili smo ih da se Barišić razdužio, ništa drugo, jer taj novac nije ušao u financijski plan ili završni račun”, rekla je Kosor.

Sanader zadovoljan 

Sanader je za svoju bivšu zamjenicu imao tek dva kratka pitanja, a po izlasku iz sudnice bio je zadovoljan njezinim svjedočenjem.

“Za mene ovo je očekivano svjedočenje, jer je naprosto riječe o istini. Mislim da je danas umnogome pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali sa sebe prebaciti krivnju na stranku i na mene. Mislim da im to neće proći”, kazao je Sanader.

Kosor je protiv bivšeg šefa svjedočila gotovo na samu obljetnicu najvažnijih datuma u karijeri.

Prvog jula 2009. godine Sanader je podnio ostavku, a tri dana kasnije, na Saboru stranke, Kosor je izabrana za predsjednicu HDZ-a, izvjestio je iz Zagreba Al Jazeerin repotrer Ivan Čorkalo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je suđenje za jednu od najvećih korupcijskih afera Fimi mediju. Sudi se nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj, a donedavno vladajućoj političkoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Tereti ih se za nelegalno izvlačenje gotovo 10 miliona eura iz državnih i privatnih kompanija. Oni su prema optužnici završili u HDZ-u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO