Zlatna arena filmu Pismo ćaći

S projekcije filma Halimin put u pulskoj Areni: Publika je nagradila film (pulafilmfestival.hr)

Film Pismo ćaći reditelja Damira Čučića dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na ovogodišnjem 59. Festivalu igranog filma u Puli, objavljeno je na konferenciji za novinare Ocjenjivačkog suda nacionalnog natjecateljskog programa pulskog festivala.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, film Pismo ćaći potresno je uvjerljiva priča o odnosu oca i sina u patrijarhalnom svijetu gdje muškarci zaziru od nježnosti.

Uz glavnu nagradu festivala, film Pismo ćaći dobitnik je još triju Zlatnih Arena i to za najbolju sporednu mušku ulogu koju je osvojio Mate Gulin za ulogu oca, za montažu koja je dodijeljena Hrvoju Mršiću i Damiru Čučiću te posebnu Zlatnu Arenu za ton koja je pripala Martinu Semenčiću.

Branko Scmidt najbolji reditelj

Osim toga film Pismo ćaći osvojio je i nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Branko Schmidt za film Ljudožder vegetarijanac, a tom je filmu pripalo još četiri Zlatne Arene.

Naime, Zlatna Arena za najbolju mušku glavnu ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu dr. Danka Babića, za kameru Draganu Ruljančiću, za scenografiju Ivani Škrabalo dok je posebna Zlatna Arena za masku dodijeljena Jasni Rosini.

Zlatna Arena za najbolju žensku glavnu ulogu pripala je Ani Karić za ulogu Helene u filmu Noćni brodovi redatelja Igora Mirkovića, dok je za najbolju žensku sporednu ulogu dodijeljena Olgi Pakalović za ulogu Safije u filmu Halimin put reditelja Arsena Ostojića.

Zlatna Arena za scenarij pripala je Vlatki Vorkapić za film Sonja i bik.

Taj je film osvojio Zlatnu Arenu za muziku, koja je dodijeljena Stanku Kovačiću, Damiru Martinoviću i Ivanki Mazurkijević, te za kostimografiju i to Slavici Šnur.

Publika je glasanjem za Nacionalni program prikazan u Areni dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu Halimin put reditelja Arsena Antona Ostojića u produkciji “Arkadene” iz Zagreba s prosječnom ocjenom 4,86.

U sklopu sekcije manjinskih produkcija Zlatna Arena za scenarij pripala je Srđanu Dragojeviću za film Parada dok je za glavnu žensku ulogu dobila Hristina Popović za ulogu Biserke u filmu Parada.

Dodjela nagrada večeras

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa dodijelio je Arenu za najbolji film Robertu Guediguiani, reditelju filma Snjegovi Kilimandžara, za najbolje glumačko ostvarenje Arenu je dodijelio Denisu Podalydesu u filmu Sarkozy reditelja Xaviera Durringera, dok je za najboljeg reditelja nagradu dobio Benoit Jacquot za režiju filma Zbogom kraljice.

Dobitnicima će Zlatne Arene i druge nagrade biti dodijeljene večeras u pulskoj Areni kada će projekcijom filmova Ledeno doba 4: zemlja se trese rediteljskog dvojca Steve Martino i Mike Thurmeier i Pulska veza reditelja Zorana Mikletića završiti ovogodišnji 59. Festival igranog filma u Puli.

Izvor: Agencije