Ivan Mrkić preuzeo dužnost šefa diplomatije

Novi ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić preuzeo je u subotu dužnost od dosadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića rekavši da je njegov prethodnik “visoko nosio barjak naše zemlje koja je sada lako uočljiva na političkoj karti sveta”.

“Jeremić je ostavio dubok pečat u radu diplomatije, vodeći pet godina ovu kuću. Nosio je širom sveta visoko barjak tako da je naša zemlja postala lako uočljiva na političkoj karti sveta“, rekao je novi šef diplomatije o svom prethodniku, na primopredaji dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mrkić je ocijenio da je Jeremić bio izuzetno uspješan kao šef diplomatije i rekao da će nastojati da ide tim koracima dok je Jeremić poželio novom šefu diplomatije i vladi sreću u suočavanju sa “ozbiljnim izazovima koji predstoje”.

Nova dužnost velika čast

“O tome koliko je rezultata Jeremić postigao, svedoči što je izabran za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN (GSUN)”, naglasio je novi ministar inostranih poslova Srbije, ponudivši Jeremiću svu raspoloživu pomoć Ministarstva spoljnih poslova u tom radu.

Mrkić je kazao da shvata novu dužnost kao veliku čast i još veću obavezu i odgovornost i kazao da će se truditi da odgovorno, časno i maksimalno profesionalno obavlja taj posao.

Novi ministar Mrkić je nestranačka ličnost, karijerni diplomata, koji je radio u Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove i u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Radio je u Misiji Jugoslavije pri UN, bio ambasador na Kipru 1993. do 1999. i u Japanu 2006. do 2011., a državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije postao je 2011.

Bio je šef kabineta predsjednika SRJ Dobrice Chosića, 1992-1993.

Izvor: Al Jazeera i agencije