Građani BiH naoružani do zuba

Statistika ilegalno posjedovanog oružja u Bosni i Hercegovini je poražavajuća. Policijske agencije mjesečno oduzmu desetine pušaka, pištolja ili bombi. Ali, u mnogim domaćinstvima i dalje se krije ilegalno naoružanje, što dovodi do teških nesreća.

Boris Gagić, reporter Al Jazeere posjetio je mjesto nesreće koja se nedavno desila u Doboju, kada je jedan tinejdžer aktivirao zolju i zadobio teške povrede. Skriveno oružje pronašao je u potkrovlju kuće.

Za građane je nerazumno da se oružje skriva na dohvat mladih. Djeca i oružje, jednostavno, ne idu zajedno, kažu.

Arsenal oružja

No, nakon nesreće u Doboju, uslijedio je još veći šok. Policija je pretresom dva objekata na tom lokalitetu našla arsenal oružja: po šest tromblonskih i ručnih bombi, automatsku pušku, pištolj i sanduk municije raznog kalibra.

Eksperti koji su ranije radili analize kažu da su bh. građani naoružani do zuba.

„Sedamsto hiljada građana u BiH posjeduje nelegalno naoružanje, 350 hiljada legalno, svaki peti ili 20 odsto građana posjeduje naoružanje“, kaže za Al Jazeeru Denis Hadžović iz Centra za sigurnost.

Pojava nelegalnog naoružanja na ulici, za policiju je prvi problem.

„Velika većina krivičnih djela desi se uz upotrebu oružja. To je oružje nelegalno, nije bilo prijavljeno, a nosioci nisu imali dozvolu“, kaže Irfan Nefić iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Poražavajuća statistika

U prvih šest mjeseci 2012, prema zvaničnim policijskim podacima, na području Federacije oduzet je znatan broj nelegano posjedovanog oružja, eksplozivnih  materija i predmeta.

Poražavajuća je statistika i u u Republici Srpskoj (RS). Uz pozitivne iznimke.

„Građani su predali 75 pušaka, 107 pištolja, 55 minsko-eksplozivnih sredstva i 1.350 metaka“, kaže Goga Davidović iz MUP-a RS-a.

Po broju nelegalnog oružja Bosna i Hercegovina je u rangu sa Hrvatskom. Srbija je, s druge strane, ubjediljivo u svjetskom vrhu.

Mnogi u regionu i dalje čuvaju oružje po tavanima ili podrumima, iako se dešavaju teške nesreće.

Denis Hadžović ističe da to pokazuje da je kod građana prisutan strah i da oni nemaju povjerenje prema policijskim organima.

Različiti kantoni, različiti i zakoni

Državnog zakona o oružju nema, pa je Republika Srpska donijela svoje propise.

U Federaciji BiH nema jedinstvenog zakona o oružju. Za to se mora dobiti saglasnost kantona, ali u nekim je nošenje nelegalnog oružja krivično djelo, a u nekim samo prekršaj.

Nošenje i držanje oružja bez odobrenja u Sarajevu je krivično djelo za koje je kazna od šest mjeseci do tri godine. Ali, svi koji posjeduju nelegalno oružje, ne moraju ićiu zatvor.

„Ako građanin preda oružje u policijsku upravu, EUFOR-u ili Civilnoj zaštiti, protiv njega se neće voditi krivični postupak“, objašnjava Irfan Nefić.

Na taj način prikupljeno je 100 hiljada komada oružja. Ali, sedam puta više ilegalnog naoružanja još se krije.

Izvor: Al Jazeera