Otkrivena nova masovna grobnica u Potočarima

U Tvornici akumulatora u Potočarima, blizu koje je pronađena grobnica, bio je smješten bataljon UN-a (Al Jazeera)
U Tvornici akumulatora u Potočarima, blizu koje je pronađena grobnica, bio je smješten bataljon UN-a (Al Jazeera)

U blizini  Memorijalnog centra Potočari kod Srebrenice otkrivena je nova masovna grobnica u vrijeme posjete Generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moona Srebrenici.

Predsjednik Komisije za traženje nestalih  Amor Mašović kazao je za Al Jazeeru da tu grobnicu pokušavaju locirati već godinama.

Prema informacijama kojima raspolaže komisija, u grobnici se nalaze posmrtni ostaci sedam žrtava genocida u Srebrenici, a komisija je došla do saznanja da u blizini postoji još najmanje jedna grobnica.

U okrugu Tvornice akumulatora

„Mi smo u proteklom periodu pokušali locirati ta mjesta, ali bezuspješno. Lokacija je u samom kampu holandskiog bataljona, 120 metara od hale u kojoj se pripremaju tijela žrtava srebreničkog genocida za dženazu u Potočarima“, kazao je Mašović.

U Tvornici akumulatora 1995. nalazila se baza holandskog bataljona iz sastava snaga UN-a. 

Istražiteljski timovi su u pet navrata prekopavali široko područje na mjestu gdje je grobnica pronađena u četvrtak. Čak i ako je ova grobnica prethodno bila obilježena, oznake nisu zatekli članovi istražiteljskih timova iz Tuzle, koji su u ljeto 1996. ušli u Srebrenicu.

Pošto se radilo o probnom kopanju, članovi Instituta morat će sačekati naredbu Suda Bosne i Hercegovine za dalje radove na ekshumaciji žrtava. Grobnica je u međuvremenu osigurana.
 
“Mi imamo informacije da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci jedne djevojke, koja se prije smrti nalazila u bolnici u Bratuncu. Tu bi trebala biti i jedna beba koja je rođena u kampu u Potočarima, te jedna starija žena“, kazao je Mašović.

„Obdukcija treba pokazati koji je uzrok smrti stradalih osoba. Sve su žrtve bošnjačke nacionalnosti iz jula 1995. godine… Mi vjerujemo da se u ovom slučaju, ipak, radi o primarnoj masovnoj grobnici. A da li je ona uznemirena, to ćemo znati za nekoliko dana”, kazao je Mašović.

Potraga za nestalima

U Srebrenici je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 ljudi, uglavnom bošnjačkih muškaraca i dječaka. Iako je cifra uklesana na memorijalnoj ploči u Potočarima 8.372, stručnjaci kažu da konačan broj nestalih i dalje nije poznat.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci blizu 7.000 ubijenih, a nakon ekshumacija iz više od stotinu masovnih grobnica i identifikacija DNK metodom, ukopano je 5.657 ljudi.

Ali, prema riječima Mašovića, najmanje 200 tijela žrtava genocida nikada neće moći biti identificirano.

U potrazi za nestalima, stručnjaci su otkrili kako su tijela premještana iz primarnih grobnica nakon što su raskomadana, tako da su u nekim slučajevima pronađeni samo djelići kostiju jedne žrtve.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO