Odbačene izmjene zakona o sukobu interesa

U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojen izmijenjeni prijedlog zakona o sukobu interesa u bh. institucijama vlasti. Za zakon nisu glasali ni predlagači.

Većina delegata složila se da zakon samo pomaže razvoju korupcije.

Ovo zakonsko rješenje ranije je oštro kritizirao nevladin sektor, ali i Delegacija Evropske unije u BiH.

Ukazivanjem na sukobe interesa na najvišim nivoima vlasti i sumnjivo poslovanje političara sa firmama, godinama se bave u Transparency Interenational (TI), ali bez uspjeha.

„Protiv svih velikih riba ili smo bili u sporu sa CIK-om [Centralnom izbornom komisijom] dvije godine ili je čovjek izašao iz sukoba interesa“, kazao je Emir Đikić, TI.

Nove odredbe

Stari zakon dopunjen je novim odredbama i stigao je u parlamentarne klupe, prošao predstavnički dom, uz protivljenje nevladinog sektora i Brisela.

„Savjetnici su ostavljeni van domašaja zakona, a opseg definicije bliskih srodnika sužen je na članove porodičnog domaćinstva, čime zvaničnici mogu pribaviti korist ocu ili sestri, koji ne žive s njima, glavne su zamjerke Delegacije EU-a u BiH“, javio je reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Ukazali su i na blage kazne.

Za utvrđeni sukob interesa zvaničnici bi plaćali od 500 do 5.000 eura. No, prije toga, Centralna izborna komisija upozorila bi ih da krše zakon i ostavila vremenski rok da to ne čine.

Za opoziciju, to je sasvim dovoljno da dopunjeni zakon smatra blagim.

„U vlasti ima puno ljudi koji su u funkciji, zloupotrebljavaju funkciju, sklapaju poslove sa vlašću, zato je zakon neprihvatljiv i lošiji nego postojeći“, naglasio je Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa.

Vladajući su bili suzdržani prije rasprave.

„Vidjećemo kakva će biti sudbina zakona o sukobu interesa“, kazao je Staša Košarac iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. 

Sudbina je bila poznata, jer je u skupštinskoj sali postignuto rijetko jedinstvo delegata. Zakon pomaže razvoju korupcije ili dodatnom bogaćenju zvaničnika, bili su složni.

„Ne znam političara koji je napravio posao sa tetkom, ali sa kumovima znam, njih nema u zakonu“, istaknuo je Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke.

Bit rješenja pokušao je objasniti predlagač zakona.

Nije išlo

„U pravcu da sprječava sukob interesa, korupciju ne samo potencijalno, nego stvarno“, kazala je Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice.

Međutim, za zakon nisu glasala ni dva predlagača, a zaključak je bio jednostavan.

„Ova rješenja čine zakon da postaje sredstvo za olakšanje korupcije, zato je dobro što je propao“, poručio je Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije.

“Na snazi ostaje postojeći zakon o sukobu interesa. Pobjeda nevladinog sektora, uz pritisak Brisela. Još kada bi se taj zakon provodio u praksi”, kazao je Gagić.

Izvor: Al Jazeera