BiH: Oduzeta nelegalno stečena imovina

U Bosni i Hercegovini zabilježen je prvi slučaj trajnog oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Ukupna vrijednost oduzete imovine je gotovo 250.000 eura. Osim novca, oduzeta je i vrijedna roba, poput automobila BMW X6.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, sve to preuzela je entitetska Agencija za upravljanje oduzetom nelegalno stečenom imovinom u Banjaluci, jer državna još ne postoji.

U akciji „Kubikus“ policije bh. entiteta Republika Srpska krajem prošle godine zaplijenjeno je blizu 200 računara, plazma televizor i kopir-mašine koji su korišteni u nelegalnom organiziranju pokera.

Imovina je oduzeta odlukom Okružnog suda, nakon što je prihvaćen sporazum o krivici između Banjalučanina Darija Brkića i Specijalnog tužilaštva RS-a.

Direktor Agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom Zoran Stanišljević kaže da će do daljnjeg biti u njihovom skladištu, jer presudu još nisu dobili. Nakon toga mogu je prodati ili donirati.

Istraga počinje u MUP-u

„Imovinu možemo prodati i prije nego što bude trajno oduzeta, ako se radi o kvarljivoj robi ili imovini, koja će se prodati radi očuvanja njene vrijednosti. Ukoliko sudskim postupkom ta imovina bude vraćena vlasniku, mi ćemo mu isplatiti sredstva. Ukoliko ne, uplaćujemo ih u budžet RS“, kaže on.

Osim računara, zaplijenjeno je 130.000 euru novcu, automobil BMW X6 procijenjen na 68.000 eura i motocikl Piaggio vrijednosti blizu 4.200 eura.

„Agencija ima nekoliko skladišta. Vrijednija roba, poput BMW-a X6, nalazi se u skladištu, koje nije dostupno javnosti. Međutim, da bi bilo šta od nelegalno stečene imovine bilo oduzeto, istraga počinje u MUP-u“, izvijestila je Smiljanić.

Odjeljenje za finansijske istrage MUP-a RS-a osnovano je prije dvije godine, kao i Agencija, u skladu sa entitetskim Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Dosad su proveli istrage kojima je privremeno oduzeta ili blokirana imovina u vrijednosti od gotovo 13,5 miliona eura.

„Odjeljenje za finansijske istrage trenutno postupa i vodi istragu za preko 40 pravnih i fizičkih lica, gdje se provjerava imovina u iznosu od preko 40-ak miliona maraka [20 miliona eura]“, kaže Milidrag Govedarica iz tog Odjeljenja.

Bijeg kriminalaca

Transparency International (TI) tvrdi da je problem što takav zakon nije usvojen na državnom nivou. U svojim istraživanjima došli su do podataka da je bilo oduzimanja nelegalno stečene imovine i ranije prema postojećim zakonima i to uglavnom u predmetima pred Sudom BiH.

Međutim, kako navode iz te organizacije, uz državni zakon i agenciju bilo bi jasnije gdje odlazi novac od prodaje oduzete imovine.

„Slučajevi toliko dugo traju da vi date mogućnost ljudima, koji su optuženi za organizovani kriminal i korupciju, da tu svoju imovinu prebace na nekoga, da je prodaju. Jednostavno, da je se riješe kako im ne bi bila oduzeta“, kaže predstavnica TI Ivana Korajlić.

„U Federaciji BiH  je usvajanje sličnog zakona u parlamentarnoj proceduri. Takođe se predviđa osnivanje Agencije za upravljanje tom imovinom“, izvijestila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera