Erjavec: Hrvatska igra dvostruku igru

Erjavec očekuje da će Hrvatska problem Ljubljanske banke rješavati u sklopu sukcesije (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da niko iz Evropske komisije ne vrši pritisak na Sloveniju u vezi s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU), no dasadašnja hrvatska Vlada “očito ne prihvaća obaveze” koje je dala prethodna u vezi s rješavanjem problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

“Niko ne izvodi, niti će izvoditi pritisak na Sloveniju”, rekao je Erjavec u kasnim večernjim satima u ponedjeljak u javljanju uživo iz Brisela za Slovensku televiziju.

Rekao je kako i svojim sugovornicima i diplomatima u Briselu stalno ponavlja da Hrvatska treba ispuniti obaveze koje je prilikom pregovora s EU-om Sloveniji dala prijašnja hrvatska Vlada.

On je dodao  da nije riječ o slovenskoj blokadi, nego da je vrijeme da se to pitanje riješi prije nego što Hrvatska uđe u EU.

“Očekujem da će Hrvatska problem Ljubljanske banke rješavati u sklopu sukcesije, što je normalno, jer je to pitanje nastalo raspadom bivše Jugoslavije”, rekao je Erejavec.

Dodao je kako se prijašnja hrvatska Vlada obavezala da će problem štediša LB-a biti rješavan kroz sukcesiju i po “teritorijalnom principu”, ali da nova hrvatska vlast “očito” to ne želi ispuniti, te da igra “dvostruku igru”.

Pusić: Odvojena pitanja

Hrvatska strana s jedne strane govori o potrebi zatvaranja tog pitanja, dok se s druge strane pred hrvatskim sudovima nastavljaju postupci u kojima Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb s punomoći hrvatske Vlade iz 1995. i 2001. nastavljaju tužbe protiv Ljubljanske banke u vezi s neisplaćenim depozitom štediša u Ljubljanskoj banci koji su već bili preneseni u javni dug, rekao je Erjavec.

On je dodao da bi hrvatska Vlada trebala povući svoje punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke pred sudovima u Hrvatskoj.

Iako su hrvatski sudovi takve tužbe odbijali, ti se postupci na različitim sudskim instancijama nastavljaju. Slovenija ne može riskirati da neki od tih procesa završi presudom protiv Ljubljanske banke, jer bi uključivanjem Hrvatske u EU takve presude dobile izvršnu snagu i u Uniji pa i u Sloveniji, upozorio je Erjavec.

Dodao je da se u Briselu nije sastao s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić kako bi razgovarao o toj temi.

Pusić je ranije u ponedjeljak izjavila da je Hrvatska pokrenula inicijativu, “koju je slovenska strana prihvatila, da se odvoji pitanje Ljubljanske banke od našeg europskog partnerstva”.

“Imenovali smo stručnjake i sa hrvatske i sa slovenske strane, koji bi vladama trebali predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a moje je duboko uvjerenje da je i hrvatski i slovenski interes dugoročno europsko partnerstvo što se tiče europskih projekata i da upravo zbog toga ta pitanja treba razdvojiti i da na tome treba raditi. Hoćemo li prepoznati svoje interese i realizirati ih, to ćemo vidjeti, a mi ćemo dati sve od sebe da se to tako dogodi”, rekla je ona.

Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje EU-a, kazao je kako Unija spor oko Ljubljanske banke vidi  „kao bilateralno pitanje između Slovenije i Hrvatske“.

„Nastavljamo ohrabrivati obje strane da nađu zadovoljajuće rješenje za njih. Hrvatska je već pokazala želju da se sve riješi pred Bankom za međunarodna poravnanja u Bazelu u skladu sa sporazumom sa Slovenijom.“

Izvori: Al Jazeera i agencije