Teroristički čin u Varivodama nakon ‘Oluje’

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije “Oluja” izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja sopstvene nesigurnosti građana, zaključile su sudije Vrhovnog suda Hrvatske.

Odluku kojom se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina donio je Vrhovni sud odlučujući o žalbi Jovana Berića na odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku, koji su odbacili njegovu tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog ubistva njegovih roditelja, Radivoja i Marije Berić.

Vrhovni sud je ukinuo presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku te naredio novo suđenje.

Također se porodicama žrtava daje pravo na naknadu štete od Hrvatske, nezavisno od toga što počinilac zločina nije utvrđen, krivično progonjen ili oglašen krivim.

Ubijeno devet osoba

U rješenju Vrhovnog suda, koje potpisuje predsjednik Sudskog vijeća Ivan Kaladić, navodi se:

“U postupku je utvrđeno da su 28. 09. 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja, Radivoje i Marija Berić, na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće.

Istog dana u tom selu ubijeno je devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, a u periodu nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija ‘Oluja’.

Ubistvo roditelja tužitelja izazvalo je kod građana osjećaj straha, užasa i sopstvene nesigurnosti te su tim činom ostvarena obilježja terorističkog akta”, piše u odluci hrvatskog Vrhovnog suda.

Izvor: Al Jazeera