Crna Gora dobila novog šefa diplomatije

Roćen je ostavku neočekivano podnio početkom maja, nakon početka pristupnih pregovora Podgorice s Briselom 29. juna (Getty Images)

Crnogorski Parlament u srijedu je prihvatio imenovanje Nebojše Kaluđerovića na dužnost ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, nakon ostavke njegovog prethodnika nedugo nakon početka pristupnih pregovora Crne Gore s Evropskom unijom.

Za imenovanje Kaluđerovića, državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, glasala su 43 od 58 prisutnih zastupnika.

Njegov prethodnik Milan Roćen (62), prvi crnogorski ministar vanjskih poslova od sticanja nezavisnosti 2006. godine, ostavku je neočekivano podnio početkom maja, nedugo nakon službenog početka pristupnih pregovora Podgorice s Briselom 29. juna.

Svoje je povlačenje objasnio željom da dužnost prepustiti novom diplomatu u trenutku kada započinje nova etapa mlade države – pregovori o pristupanju EU-u.

Njegova je ostavka službeno stupila na snagu 12. jula.

Brojne funkcije

Roćen napušta izvršnu vlast, ali se ne povlači iz političkog života, pošto će biti aktivan u Demokratskoj partiji socijalista kao bliski saradnik lidera te stranke Mileta Ðukanovića.

Premijer Igor Lukšić je nakon njegove ostavke novinarima kazao kako je najskloniji da predloži Kaluđerovića za novog ministra.

“Mislim da je vrijeme da na toj poziciji promovišemo nekoga ko bi, kao karijerni diplomata, kvalitetno obavljao taj posao. Ja sam najskloniji da predložim Nebojšu Kaluđerovića”, rekao je Lukšić.

Kaluđerović je karijerni diplomata i prvi ambasador Crne Gore pri Ujedinjenim narodima.

On je bio i šef kabineta crnogorskog premijera 2003. i 2004. godine, a godinu dana ranije obavljao je istu funkciju kod predsjednika Crne Gore.

Izvor: Agencije