Albanski parlament izglasao izborne reforme

Zakon je usvojen sa 127 glasova za u skupštini od ukupno 140 poslanika (Reuters)

Albanska vladajuća koalicija i opozicija u četvrtak su, pod snažnim pritiskom Evropske unije (EU), izglasale izborne reforme poslije trogodišnjih političkih trvenja.

Zakon o novom izbornom pravilniku, koji obuhvata promjene u načinu formiranja izborne komisije, strožiju kontrolu ličnih podataka glasača i uvođenje elektronskog glasanja u ključnom distriktu usvojen je sa 127 glasova za u skupštini od ukupno 140 poslanika, navodi se u saopćenju albanskog parlamenta.

Kako prenosi AFP, ambasador EU u Albaniji Ettore Sequi pozdravio je glasanje kao “značajan korak naprijed”.

“EU je pomno pratila svaku fazu ovog procesa. Svima je jasno da su i vladajuća većina i opozicija zaslužne za konstruktivan zajednički rad, zahvaljujući kojem su uspjeli u ovoj izuzetno važnoj reformi”, rekao je on.

Sistematsko osporavanje

Sequi je pozvao političke stranke da nastave s ostalim reformama potrebnim da bi se Albanija približila EU, poručivši da vjeruje da će duh saradnje i kompromisa, kakav je pokazan u četvrtak, voditi sve aktere u ostvarivanju reformi koje ostaju nužne da bi Albanija napredovala dalje na putu ka EU.

Međunarodna zajednica se nada da će ova reforma staviti tačku na sistematsko osporavanje rezultata, koje je pratilo sve izbore u Albaniji od kako je komunizam u toj zemlji doživio krah 90-ih godina prošlog stoljeća, navodi AFP.

Trenutna politička kriza, koja je počela pošto je opozicija odbila priznati rezultate općih izbora održanih 2009. godine, prema kojima je pobjeda pripala desničarskoj vladajućoj partiji, najduža je kriza u postkomunističkoj historiji Albanije, podsjeća francuska agencija.

Opozicija, koja je bojkotirala rad parlamenta, do sada je odbijala glasati o većini zakona, uključujući i zakon o izboroj reformi, ali i o pravnoj i parlamentarnoj reformi, zahtijevajući više od proste većine u parlamentu.

Izvor: Agencije