Bjesne požari širom regije

Prilikom gašenja požara u Crnoj Gori ostvarena je odlična regionalna saradnja (Al Jazeera)

Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju dva helikoptera Oružanih snaga te zemlje s dvije posade od ukupno osam pripadnika u Crnu Goru s ciljem pružanja pomoći u gašenju požara koji već deveti dan bukti u kanjonu Tare.

Komandir mojkovačke vatrogasne službe Dragan Marković kazao je da je požar, za sada, relativno pod kontrolom, ali da i dalje postoji opasnost od novog širenja vatre. 

Izgorjele kuće

Najmanje tri kuće izgorjele su u požaru u selu Premćani, u općini Pljevlja, ali nije bilo povrijeđenih osoba. Šumski požar na tom području traje već nekoliko dana. 

Teško stanje je i u selu Obarde, gdje se požar širi velikom brzinom i gdje gori borova šuma. 

U mjestu Njegovuđa, u žabljačkoj općini, u nedjelju je izbio požar koji je zahvatio jednu kuću.

Iz policije je saopćeno da požar koji je izbio u naselju Pilana ugrožava i okolne objekte. 

Prašuma Crna Poda je izvan opasnosti, dok je situacija i dalje kritična prema bistričkom kraju sa druge strane rezervata.

U gašenju požara na Crnim Podima, osim većeg broja ljudi, učestvuju i vatrogasne službe većine gradova sa sjevera.

Opasnost od vjetra

Njihovim naporima pomogla su i dva protivpožarna aviona Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kao i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja su tokom protekla dva dana bila angažirana u gašenju požara.

Zbog opasnosti od odrona, put Mojkovac-Đurđevića Tara i dalje je zatvoren za sve vrste vozila.

Vlada Crne Gore zadužila je ranije sve nadležne resore da, zbog velike opasnosti kojoj je izložen jedinstveni prašumski rezervat Crna Poda kod Mojkovca, angažuju sve postojeće ljudske i tehničke resurse, kako bi se sačuvala prašuma pod zaštitom UNESCO-a. 

Radomir Šćepanović iz crnogorskog Sektora za civilnu bezbjednost i vanredne situacije kazao je za Al Jazeeru da nisu ugrožena naselja, te da nema potrebe za evakuacijom ljudi.
 
“Par objekata držimo pod kontrolom tako da jihova bezbjednost neće doći u pitanje”, kazao je on.

“Požarom je zahvaćeno oko 50 hektara, o šteti još ne bih mogao govoriti. Mi se trudimo da se požar ne proširi i u tome, nadam se, uspijevamo.”

Šćepanović je kazao da je saradnja sa državama regije na visokom nivou tokom gašenja požara, a odlična saradnja ostvarena je i u vrijeme poplava i snježnih nanosa ranije ove godine. 

Požari u BiH

U neposrednoj blizini Sarajeva, na planini Igman, u nedjelju je izbio požar ispod Golog brda, na izuzetno nepristupačnom terenu.

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo pokušava ugasiti vatru. Pristup požarištu dodatno je otežan zbog minskog polja koje se nalazi na području zahvaćenom požarom. 

Požar velikih razmjera bjesni i u rejonu trebinjskih prigradskih naselja Banjevci i Gorica.

Ovaj požar zaprijetio je stambenim objektima, a zbog gustog dima obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Trebinje-Bileća.

Požar je od prvih kuća u Gorici udaljen desetak metara, a vatrogasci i mještani nastoje da ga odbiju i stave pod kontrolu.

Situaciju dodatno otežava to što ovom požaru ide u susret drugi sa brda Gljiva sa druge strane magistalnog puta Trebinje-Bileća.

U požaru gori nisko i srednje rastinje, a za sada je nepoznat njegov uzrok. 

U opštini Gacko, veliki šumski požar u rejonu sela Cernice nekontrolirano se širi prema zapadu gdje je nepristupačan teren, a vatrogasci se bore sa vatrom da se ne bi proširila prema naselju Korita.

Zamjenik komandira vatrogasne jedinice Gacko Žarko Rudović kazao je da vjetar stvara probleme u gašenju požara, ali da je 16 ljudi danonoćno na terenu.

Požar sa južne, istočne i sjeverne strane požarišta stavljen je pod kontrolu.

U požaru, koji je aktivan već peti dan i čija je linija duga nekoliko kilometara, izgorjelo je više od 10 hektara listopadne šume, niskog rastinja i trave.
 

Izvori: Al Jazeera i agencije