Hrvatski Sabor donio Zakon o MPO-u

Hrvatski Sabor donio je u petak Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO).

O zakonu je, na zahtjev Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)  i Hrvatskog demokratskoz saveza Slavonije i baranje (HDSSB) provedeno poimenično glasanje, na kojem se za donošenje zakona izjasnilo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista, Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i nacionalnih manjina. Protiv je bilo 45 zastupnika iz HDZ-a i HDSSB-a, a dva su zastupnika bila suzdržana.

Po donesenom zakonu, pravo na MPO imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u vanbračnoj zajednici i koji su s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobni za roditeljsku skrb o djetetu.

To pravo može ostvariti i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, vanbračnoj ili istospolnoj zajednici i to samo one (iako je Hrvatska narodna stranka amandmanom tražila da se to briše iz zakona) čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno.

Prednost homolognoj oplodnji

Vanbračnu zajednicu u tom smislu čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka.

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom porijeklu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

Gornja dobna granica za postupak MPO-a, koja je prvotno bila određena na 42 godine starosti žene, sada se može produžiti ako je žena biološki spremna i takvog zdravstvenog stanja koje dopušta primjeni takvog postupka, što procjenjuje liječnik koji provodi takav postupak, uz saglasnost pacijentice.

Protivljenje vjerskih zajednica

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, „dijelu oprbe smeta što su vladajući omogućili da na medicinski postupak idu i žene bez partnera“.

„Prema podacima koje je iznio ministar zdravlja, svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema sa neplodnošću, a mnogi su zatražili pomoć u inozemstvu.“

Brkić je kazala da su sve vjerske zajednice u Hrvatskoj bile protiv Zakona, a najavljivala se i mogućnost referenduma.

„Katolička crkva bila je najglasnija. Danima su u Crkvi sv. Marka [u Zagrebu] vjernici bili pozivani na molitvu protiv Zakona. Papin nuncij tražio je sastanak sa predstavnicima Vlade, no oni na to nisu pristali“, kazala je Brkić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji Vlade Hrvatske, izaziva polemike u toj zemlji. Predlaže se da pravo na dijete, osim bračnih i izvanbračnih parova, imaju i žene bez partnera.  Priču donosi Ivana Brkić.

Published On 29 Mar 2012

Opoziciona Kukuriku koalicija najavila promjene zakona o vještačkoj oplodnji ako pobijedi na izborima. Vladajući HDZ, koji ga je i donio, iako zadovoljan, također najavljuje njegove izmjene. Prema njihovim podacima, 2008. ovom metodom začeto je 987 djece, a 2010. godine 1248 ili 25,4 posto više. Novinarka Al Jazeere Ivana Brkić razgovarala je sa Tihanom Kunštek koja […]

Published On 29 Nov 2011

Hrvatska vlada utvrdila je novi Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Najveća novost je da se postupak omogućava i ženama bez partnera, koje se bore sa neplodnošću. Jelena Koprić, predstavnica Udruge RODA koja zastupa roditelje koji pokušavaju dobiti dijete umjetnom oplodnjom, za Al Jazeeru je govorila o prednostima i manama ovog zakona.

Published On 19 Apr 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO