Ustavni sud osporio nadležnosti Vojvodine

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim dio nadležnosti Vojvodine dan uoči formiranja nove Vlade u Novom Sadu.

Sud je utvrdio da 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom Srbije.

Prema zaključcima Suda, Novi Sad ne može biti glavni grad već administrativno središte i sjedište Vojvodine.

Kako se navodi, neustavna je i zakonska odredba prema kojoj Vojvodina, u sklopu svojih nadležnosti, može osnivati predstavništva u regijama Evrope, odnosno u Briselu.

Revolt u Novom Sadu

U poslijepodnevnim satima u srijedu na sjednici u Skupštini Vojvodine izabrana je nova pokrajinska Vlada. Osim Demokratske stranke, čine je Savez vojvođanskih Mađara, te Liga socijaldemokrata Vojvodine. 

Odluka Suda izazvala je revolt u Vojvodini. 

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka pozivaju pokrajinsku Vladu da, povodom ovog tumačenja Ustavnog suda, traži zaštitu prava građana pred sudom u Strasbourgu.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je tumačenje Suda restriktivnije nego što se očekivalo i da se može doživjeti kao “protivno autonomiji Vojvodine”.

Pastor je novinarima rekao kako je neophodno sačekati da se odluka Suda objavi u Službenom glasniku da bi se sa sigurnošću znalo šta je precizno navedeno.

On je naglasio da ne želi tvrditi kako postoje određene namjere da se “postupci pokrenuti 2009. godine redom završavaju baš sada”, ali da svakako usložnjavaju političku situaciju.

“Za mene je razočaravajuće što Ustavni sud Srbije, koji je najviši čuvar ustavnosti i zakonitosti, tako restriktivno tumači određene ustavne mogućnosti”, rekao je Pastor.

Prema njegovim riječima, za Vojvodinu je, pored ostalog, neprihvatljivo da ne može imati ured u Briselu, a imaju je pojedini gradovi u Srbiji, kako joj je zabranjeno da radi na donošenju mjera za porast nataliteta, a za Jagodinu ta zabrana ne postoji, što je Novi Sad glavni grad Vojvodine i što bi nekome bio problem ako Vojvodina formira javno preduzeće za upravljanje nacionalnim parkom Fruška Gora.

Legitimnost Vlade

Upitan da li će nova Vlada Vojvodine biti legitimna s obzirom na odluke Ustavnog suda Srbije, kazao je da hoće, jer, kako je rekao, ne postoji nijedan formalno pravni razlog zbog kojeg bi eventualno bili raspisni ponovni izbori.

Uoči početka sjednice Skupštine Vojvodine, mandatar za sastav Vlade Bojan Pajtić je kazao da će nova Vlada Vojvodine, sa 11 resora, biti  manja i po svom sastavu autoritativnija od prethodne.

“Ljudi koji će činiti Vladu su u svom dosadašnjem delovanju pokazali izuzetnu stručnost i siguran sam da će nova pokrajinska Vlada biti efikasnija”, kazao je Pajtić, dodajući da će njeni osnovni ciljevi biti obezbjeđivanje radnih mjesta za građane Vojvodine i ulaganje u poboljšanje kvaliteta liječenja i obrazovanja.

Izvori: Al Jazeera i agencije