Skup odvojeni život bh. državnih službenika

Nikola Špirić
Špirić je rekao i da se protiv RS-a duže vrijeme vodi hibridni rat, a da je na čelu te grupe Mektić (EPA)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Oko milion konvertibilnih maraka (500.000 eura) potrošeno je za isplatu mjesečnih troškova bosanskohercegovačkim državnim službenicima koji ne rade u mjestima svog prebivališta.

Novac je izdvojen iz državnog proračuna, a isplaćen je u decembru 2011. godine za 3.036 osoba. Iznos se kretao od 90 do 400 KM  (45 do 200 eura) mjesečno, a isplaćivan je i nerukovodećim državnim službenicima, suprotno važećim pravilima.

Podatke o tome ko od državnih službenika zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine prima naknadu za odvojeni život zatražio je u maju ove godine delegat Doma naroda državnog parlamenta Mehmed Bradarić. Za sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine, zakazanu za 19. juli 2012. godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremilo mu je odgovor.

U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Bradarić je kazao  da je podatke zatražio zbog sumnje da svi korisnici ove naknade ne stanuju na prijavljenim adresama, ali će o tome dati svoj stav na zakazanoj sjednici Doma naroda, kada prouči odgovor.

Prema tim podacima, među korisnicima ove naknade u visini od po 400 KM (200 eura) bili su i Dragan Vrankić, tadašnji državni ministar finansija i trezora, i Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Vrankić je kao adresu prebivališta naveo Čapljinu, iako živi u stanu na adresi Ivana Zovke u Mostaru. Špirić naknadu prima jer s porodicom živi u Banjoj Luci, iako posjeduje stan u Sarajevu.

Netačne adrese

U decembru 2010. godine CIN je objavio tekst u kojem je upozorio kako određeni članovi državnog parlamenta prijavljuju netačne adrese stanovanja kako bi ostvarili novčane beneficije na plaću, kao što su troškovi prijevoza privatnog automobila. Među njima su bili tadašnji članovi državnog parlamenta, Ivo Miro Jović i Zoran Koprivica.

U Odjelu za računovodstvo i finansije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su da ne provjeravaju kilometražu do mjesta stanovanja, niti imaju pravo na to.

Prema tumačenju Agencije za državnu službu BiH, naknada za odvojen život propisana je Odlukom o načinu obračuna plaća i drugih naknada zaposlenih u Vijeću ministara BiH, ministarstvima BiH i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara BiH iz 2002. godine.

Prema toj odluci propisano je „da naknadu za privremeni smještaj i troškove odvojenog života imaju predsjedavajući Vijeća ministara, ministri, zamjenici ministara i rukovodeći državni službenici Vijeća ministara, ministarstava i drugih institucija i tijela Vijeća ministara.

Nerukovodeći državni službenici nemaju pravo na naknadu za privremeni smještaj i naknadu troškova odvojenog života. Na spisku korisnika prava na naknadu za odvojeni život u decembru 2012. godine  navedeni su i neki nerukovodeći službenici.

Izvor: CIN