Obama osudio negiranje srebreničkog genocida

Obama: Počinitelji ovog zločina moraju odgovarati za svoja djela (Getty Images)
Obama: Počinitelji ovog zločina moraju odgovarati za svoja djela (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj izjavi povodom 17. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici izrazio je suosjećanje s porodicama ubijenih Srebreničana, osudio je pokušaje da se negira razmjer i karakter počinjenih zločina te istakao kako će ime tog grada ostati zauvijek simbolom najmračnijih zbivanja iz 20. stoljeća.

“Jedanaestog jula odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina, u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano s najmračnijim događajima iz 20. stoljeća”, piše u Obaminoj izjavi dostavljenoj iz Američke ambasade u Sarajevu.

Obama je ocijenio kako se pravda koju zaslužuju žrtve djelimično ostvaruje na sudovima u Hagu i u Bosni i Hercegovini, gdje počinitelji ovog zločina, uključujući bivše lidere bosanskih Srba, generala Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela.

Pomirenje i suživot

“Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjere ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid”, ističe se u poruci američkog predsjednika.

Obama navodi kako SAD žele nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regiji i dovelo do genocida u Srebrenici.

Predsjednik SAD-a navodi kako njegova zemlja ostaje uz građane Bosne i Hercegovine i na dan kada se pokapaju žrtve srebreničkog zločina, izražavajući pri tom žaljenje porodica ubijenih zbog stradanja njihovih najmilijih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO