Integral Inženjering iz Laktaša tuži SIPA-u

Pravobranilaštvo BiH, koje je pravni zastupnik i zaštitnik državne imovine zajedno sa SIPA-om, podnijelo je protutužbu (SIPA)
Pravobranilaštvo BiH, koje je pravni zastupnik i zaštitnik državne imovine zajedno sa SIPA-om, podnijelo je protutužbu (SIPA)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Zbog radova na izgradnji objekta u kojem je smještena Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), firma Integral Inženjering iz Laktaša vodi sudski spor sa ovom agencijom. Vrijednost spora je oko 1,5 miliona konvertibilnih maraka (750.000 eura), a SIPA je odgovorila protutužbom.

Prema navodima Ureda za reviziju institucija BiH u izvještaju o finansijskoj reviziji SIPA-e za protekle dvije godine, spor je pokrenut zbog neslaganja oko konačne vrijednosti izvedenih radova u prvoj fazi, datuma završetka radova i obračuna penala.

Spor je pokrenut u maju prošle godine na Sudu BiH. Četiri mjeseca poslije, Pravobranilaštvo BiH, koje je pravni zastupnik i zaštitnik državne imovine zajedno sa SIPA-om, pripremilo je odgovor sa protutužbenim zahtjevom od 1,1 milion KM (550.000 eura).

Kazneni penali

Direktor marketinga Integral Inženjeringa Nikola Radovanović izjavio je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da se od septembra 2011. godine ništa nije promijenilo u tom slučaju, ali se nada rješenju spora.

Izgradnja zgrade SIPA-e u Istočnom Sarajevu počela je u martu 2008. godine. Firma Integral Inženjering a.d. Laktaši dobila je posao izgradnje prve i dijela druge faze. Prema njihovim procjenama vrijednost radova je 21,7 miliona KM (10,85 miliona eura).

Nadzorni organ IPSA Institut d.o.o. Sarajevo je nakon pregleda izvršenih radova utvrdio određene nepravilnosti i o tome obavijestio SIPA-u, koja je odlučila Integralu obračunati kaznene penale. Po SIPA-inoj računici, vrijednost radova je oko 20,5 miliona KM (10,25 miliona eura) te im Integral na ime penala mora vratiti oko 150.000 KM (75.000 eura). Međutim, to je za ovo privatno poduzeće neprihvatljivo.

Zvanične primopredaje zgrade nije ni bilo, ali je u maju 2010. godine na preporuku Državnog pravobranilaštva SIPA i bez toga ušla u posjed.

Prilikom ulaska u zgradu sačinjen je komisijski zapisnik u kojem su navedeni nedostaci u vezi sa dokumentacijom i izvršenim radovima.

Krivične prijave

CIN je objavio tekstove o firmi Integral koja je u periodu od osam do devet godina po osnovu javnih nabavki dobila poslove u vrijednosti od oko 300 miliona KM (150 miliona eura).

U nekolicini javnih nabavki Integral nije ispoštovao rokove iz ugovora, a prvobitna vrijednost je rasla kroz naknadne anekse.

Neke od njihovih radova, kao što je izgradnja administrativnog sjedišta Vlade Republike Srpske, bila je predmetom istrage SIPA-e, u isto vrijeme dok je zgrada za ovu agenciju rađena.

Istraga je rezultirala krivičnom prijavom protiv 15 osoba. Cjelokupni predmet je dodijeljen Specijalnom tužilaštvu RS-a, koje je u  decembru 2011. godine donijelo odluku da se obustavi istraga protiv tih osoba.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO