Hrvatska Vlada na udaru novinara

Hrvatsko novinarsko društvo i udruge zahtijevaju od hrvatske Vlade da umjesto propagande organiziraju redovite mjesečne konferencije za novinare.

Kako iz Zagreba izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, novinari tvrde da se Vlada zatvorila prema medijima, osim prema pojedinima.

„Sporna je i savjetnica za medije premijera Zorana Milanovića, ali i ona koja radi za prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića. Obje su, tvrde u udrugama,  u potencijalnom sukobu interesa“, kazala je Brkić.

Na Twitteru, a ne u javnosti

„Premijer Zoran Milanović u javnosti se rijetko pojavljuje. Jednom tjedno na sjednicama Vlade, kada mu novinari nemaju prilike postaviti pitanja, te na izvanrednim konferencijama za novinare, nakon izbijanja određene afere.”

Kako je kazala Brkić, redovnih susreta s novinarima u Vladi nema. Premijer je češće na društvenim mrežama, gdje odgovara na pitanja. Iako takvu komunikaciju u novinarskom društvu ocjenjuju korakom naprijed, smatraju da ona nije dovoljna.

„Zašto se Vlada boji stati pred novinare? To mora prestati, moraju omogućiti minimum novinarima da postavljaju pitanja, svim novinarima iz svih redakcija“, kaže Slavica Lukić iz Hrvatskog novinarskog društva.

Vladin ured za odnose s javnošću, tvrde u novinarskom društvu, favorizira određene medije. U njemu radi i premijerova savjetnica za medije, koja je zaposlena u jednoj privatnoj PR firmi, gdje dobiva i platu, a za Vladu radi volonterski. I prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić ima svoju savjetnicu, koja, pak, ima vlastitu PR agenciju. Udruge traže da se njihov angažman u vladi preispita.

„Jesu li ključne informacije jednako dostupne svim medijima? Na to pitanje odgovor u Vladi nismo dobili. Premijer je na putu u Srebrenici, a njegova glasnogovornica nije se javljala na mobitel“, kazala je Brkić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Očekivanja 294.000 nezaposlenih ljudi od nove vlade u Hrvatskoj su velika, izvještava reporterka iz Zagreba Al Jazeere Martina Kiseljak. Nova hrvatska vlada brzo će morati pronaći rješenja za privredu. Dočekao ju je rekordan deficit državnog budžeta, rekordna nelikvidnost i armija nezaposlenih. Bez posla je u Hrvatskoj 294.000 ljudi, što je stopa nezaposlenosti od 17,4 posto. […]

Published On 06 Dec 2011

Kao prioritete, novi premijer Zoran Milanović je naveo fiskalnu konsolidaciju, uvođenje reda i jasnih pravila u državne financije.

Published On 23 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO