Harland: Zaštita civila uz vojnu podršku

Osnova mandata Ujedinjenih naroda (UN) za zaštitu civila moraju biti i jaki vojni kapaciteti na terenu, izjavio je za Al Jazeeru David Harland, nekadašnji šef misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini i visoki zvaničnik UN-ove misije na Kosovu.

„Očuvanje mira UN-a se dosta promijenilo u proteklih nekoliko godina. Generalno imamo značajnije snage tamo gdje su potrebne i možda se najviše mirovne snage raspoređuju tamo gdje mir treba da se očuva“, kazao je Harland, nekadašnji autor izvještaja o Srebrenici generalnog sekretara UN-a.

Harland, koji je za Al Jazeeru govorio iz Haga, gdje svjedoči na suđenju optuženika za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, istakao je rad UN-ovih misija u zemljama poput Istočnog Timora i Liberije.

Opasnost praznih obećanja

Harland je rekao da je jedna od ključnih promjena to što misije  više ne odlaze u te zemlje kao zamjena za određeni politički proces, nego kao njegova dopuna.

„Zaštita civila je još uvijek nevjerovatno težak zadatak“, kazao je Harland, sada profesor međunarodnih odnosa. „Bilo je 50.000 snaga NATO-a na Kosovu, što je jedna mala teritorija, 2004. godine kada je većinsko stanovništvo, odnosno njegovi elementi, napadalo manjinsko stanovništvo i bilo je jako teško zaštititi relativno mali broj civila.“

„Mislim da je jedna od stvari koje je svijet naučio da realnije posmatra – nemojte obećavati ono što ne možete učiniti“, kazao je Harland.

„Iako više ne radim u Ujedinjenim narodima, ono što me brine je da postoji mandat zaštite civila, ali ako ćete usvojiti takav mandat onda morate imati vrlo ozbiljne vojne kapacitete na terenu i morate imati kapacitet da pojačate djelovanje. To smo vidjeli u Timoru i u Liberiji. To mora biti osnova mandata.“

Tranzicija u Siriji

Govoreći o stanju u Siriji, kazao je kako se, po njegovom mišljenju, u tu zemlju ne može poslati dovoljno snaga koje bi uistinu zaštitile civile ukoliko ne postoji vjerodostojan proces.

„Ako dođe do stvarnog sporazuma, ako se strane obavežu na taj sporazum, onda mirovne snage bez obzira da li su iz UN-a ili od bilo gdje drugo, mogu raditi svoj posao.“

„Iskreno, ono što nam treba nije zaštita civila pod Assadovim režimom. Po mom mišljenju, ono što nam treba je tranzicija dalje od režima koji imamo, ka vladi koja će zastupati htijenja većine naroda u Siriji. I onda, ako i kada se uspostavi politički proces u Siriji koji će voditi u tom pravcu, mirovne snage će imati svoju ulogu.“

Harland je kazao kako „apsolutno ne vjeruje“ da će se nešto postići raspoređivanjem snaga u Siriji koje bi bile zamjena za ozbiljnu političku akciju.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO