CG: Najava protesta zbog poskupljenja struje

U Crnoj Gori će od prvog augusta struja za kućanstva poskupjeti za pet posto. Za Regulatornu agenciju za energetiku, koja kontrolira cijene, poskupljenje je zakonito, a u Vladi poručuju da će najugroženiji biti zaštićeni.

Kako je iz Podgorice izvijestila reporterka Al Jazeere Milica Marinović, u Vladi tvrde da poskupljenje životnih namirnica i usluga ne očekuju, jer je cijena struje za mala i srednja preduzeća niža od one za domaćinstva.

Stanovnik Podgorice Dragan Miranović kaže da je njegov račun za struju ovog mjeseca 30 eura veći nego prethodni, te da novo poskupljenje vidi kao namet na svoj skromni budžet.

„Mi smo navikli na to, i 150 posto struja da poskupi, mi ćemo da plaćamo, ali mi se ne bunimo, mi smo najmirniji narod na svijetu“, kaže on.

‘Udar na džep građana’

No ipak, Unija slobodnih sindikata pokazaće svoje nezadovoljstvo.

Najavljuju nove proteste jer smatraju da je nakon januarskog  poskupljenja struje od šest posto, ovo „potop” za građane.

„Ovo najnovije poskupljenje koje će se desiti je još jedan strahovit udar na džep građana koji je ionako siromašan, jer znamo da sa druge strane nemamo adekvatno povećanje zarada, nego stagniranje ili opadanje“, kaže Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

„Znamo da imamo veliko gašenje radnih mjesta, tako da bukvalno se građani Crne Gore nalaze sve više na rubu siromaštva i gubi se onaj srednji sloj, tako da je sve veći broj građana koji i pored najbolje volje ne mogu da plate račune za struju.“

Za rast cijena struje radnici krive Elektroprivredu, Vladu i Regulatornu agenciju za energetiku, čiji je zadatak da ih razmatra.

U Elektroprivredi kažu da su veće cijene uzrokovane rastom troškova, cijene struje iz uvoza i investicijama. Tvrde da će nakon poskupljenja od preko pet posto, cijena za domaćinstva biti niža nego prije četiri godine i prosječni račun veći za svega dva eura.

Stav regulatora

Regulatori tvrde da je nova cijena struje u skladu sa zakonom.

 „Nema mjesta optužbama zato što agencija radi svoj posao potpuno u skladu sa zakonom o energetici i metodologijama koje je donijela, prema tome, regulatorna  agencija vodi računa o ravnoteži interesa, ali i ekonomskim pokazateljima“, kazao je Dragutin Martinović, predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku.

Novu cijenu struje u Vladi ne pozdravljaju, ali i kažu da je električna energija tržišna kategorija, te da se odluka nezavisnog regulatora mora poštovati. Dužnost države je, dodaju, briga o najugroženijima, socijalnim slučajevima i drugim ranjivim grupama u blizu 27.000 domaćinstava.

„Napravili smo program koji podrazumijeva subvenciju električne energije i to u rasponu od 40 posto za veći dio ove kategorije i 80 posto za korisnike lične invalidnine i one koji borave u drugoj porodici“, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

Numanović kaže da je subvencija od 10 posto predviđena i za redovne platiše, kojih je u državi skoro 120.000, a potencijalno još 160.000.

Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović tvrdi da je poskupljenje od pet posto veliko, jer će, uprkos tvrdnjama Vlade, dovesti do rasta drugih cijena i usluga.

„S obzirom da su računi za struju u većini slučajeva trocifreni ili su u nekoj granici od 50 eura naviše za jedno domaćinstvo, iz tog razloga povećanje od pet odsto uopšte nije malo, pogotovo kada dolazi do smanjenja zarada, do otpuštanja zaposlenih ili do nekog pada standarda. Osim toga povećanje cijene energije vodi nizu drugih poskupljenja“, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Građanski front traži ukidanje taksi za telefone, kablovsku televiziju i električna brojila, koji državi treba donijeti 15 miliona eura.

09 Jul 2012

Najveći broj preduzeća čiji osnivači nisu državljani Crne Gore nalazi se u Podgorici, skoro 27 posto, dok u Andrijevici i Plužinama nema firmi u stranom vlasništvu.

02 Jul 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO