Srbija: Optužnice za paljenje Ambasade SAD-a

Arhivski fotos dešavanja ispred Ambasade SAD-a u Beogradu 21. februara 2008. godine (AP)

Više Tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine, poslije mitinga “Kosovo je Srbija”, izjavio je u utorak šef kabineta Republičkog javnog tužioca Vlado Ðorđević.

Njima se na teret stavlja krivično djelo izazivanja opće opasnosti, rekao je Ðorđević.

Kako prenosi B92, optuženi su Dejan Vučković, Ðorde Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Svjesni djela

Prema optužnici u koju je B92 imao uvid, oni se terete da su zajedno s NN licima učestvovali u paljenju ambasade SAD-a, a da su pri tome bili svjesni da mogu počiniti krivično djelo.

Oni su, za vrijeme održavanja skupa “Kosovo je Srbija” s grupom NN lica došli ispred Američke ambasade, koju su gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima i razbijali prozore.

Tada je u Ambasadu ubačena baklja, prilikom čega je došlo do požara, piše, između ostalog u optužnici.

U optužnici se podsjeća i da je zbog paljenja Ambasade, stradao Zoran Vujović, a Tužilaštvo smatra da su optuženi bili svjesni da je usljed takvih događaja moglo doći do nečije smrti.

Nakon paljenja Ambasade SAD-a, optuženi su se nastavili kretati ulicom Kneza Miloša, prema Veleposlanstvu Hrvatske, na koje su bacali kamenice i druge predmete, a nakon toga su nastavili istom ulicom do ambasade Njemačke.

Od 12 optuženih, kako prenosi B92, dvojica su dodatno optužena – Draženko Nikolić, jer je pokušao probiti ulazna vrata Ambasade SAD-a, ali su ga u tome spriječili policajci. Milan Dubočanin, koji je s grupom NN lica došao do Ambasade Turske koju su gađali kamenicama i drugim predmetima, popeo se na stub pored Ambasade i iščupao kameru.

Nakon toga policija ga je privela.

Tužilaštvo predlaže devet svjedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju videosnimci B92, Radio-televizije Srbije (RTS) i FOX-a , kao i drugi dokazi.

Od svih optuženih, devetero je u pritvoru i Tužilaštvo traži produženje pritvora.

Viši sud u Beogradu sredinom aprila pokrenuo je istragu i odredio pritvor za 11 osumnjičenih, dok je jedan osumnjičeni, koji je bio maloljetan u to vrijeme, pušten da se brani sa slobode.

Viši sud u Novom Sadu je odredio pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih koji su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili maloljetni, pa se zbog toga postupak protiv njih vodi pred tim Sudom.

Spriječila ga policija

Istraga se vodila zbog sumnje da su 21. februara 2008. godine, po završetku javnog skupa “Kosovo je Srbija”, zajedno s većom grupom nepoznatih osoba, različitim predmetima gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima ambasadu SAD-a, razbijajući prozore i vrata, tako da je uslijed ubačenih baklji došlo do paljenja prostorija Ambasade.

Potom su osumnjičeni otišli do Veleposnatsva Hrvatske, gdje su, također, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetim i zgradu ovog Veleposlanstva, a nakon toga su otišli do Ambasade Njemačke, koja je, također, oštećena tog dana.

Jedan osumnjičeni se tereti da je s većom grupom došao do Ambasade Turske, nakon čega je kamenicama, ciglama, bakljama i drugim predmetima gađao Ambasadu, zatim se popeo do stuba ispred Ambasade, iščupao bezbjednosnu kameru i bacio je na ulicu.

U daljem izvršenju krivičnog djela spriječila ga je policija.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identificirani učesnici nereda.

Među osumnjičenima ima huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Izvor: Agencije