Danas ukop 520 žrtava srebreničkog genocida

Učesnici Marša mira pomogli su pri iznošenju tabuta iz bivše Fabrike akumulatora u Potočarima (AFP)
Učesnici Marša mira pomogli su pri iznošenju tabuta iz bivše Fabrike akumulatora u Potočarima (AFP)

U kasnim večernjim satima u utorak u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari proučen je tevhid za žrtve genocida, vjerski obred specifičan za balkanske muslimane, izvijestio je reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Kako je kazao Rondić, koji se javio iz Memorijalnog centra, komemoracija, dženaza i ukop posmrtnih ostataka 520 žrtava srebreničkog genocida 1995. godine bit će obavljeni u srijedu, na 17. godišnjicu njihovog stradanja.

Očekuje se da će posljednjem ispraćaju pogubljenih Srebreničana prisustvovati blizu 30.000 članova porodica ubijenih,  drugi građani Bosne i Hercegovine, kao i brojnih zemalja svijeta.

Akcija Žena u crnom

Nevladina organizacija Žene u crnom održala je u Beogradu akciju “Par cipela jedan život”, povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

Aktivistkinje te organizacije držale su u rukama imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Aktivistinje su također u improviziranu kutiju koja simbolizira spomenik, ubacile nekoliko stotina pari cipela, koje su od 2010. godine prikupljene od građana Srbije.

Žene u crnom kažu da se poklanjanje cipela označava kao prihvatanje činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid, kao i saosjećanja i solidarnosti sa ubijenima. Skup su i ove godine obezbjeđivale jake policijske snage.

Prisutnima će se obratiti i specijalni gosti ovogodišnje komemoracije, njujorški rabin i predsjednik fondacije Apel savjesti Arthur Schneier, te jordanski princ Hasan bin Talal.

Vjerski obred tokom ukopa posmrtnih ostataka žrtava predvodit će poglavar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić.

Završen Marš mira

Kako je kazao Rondić, učesnici ovogodišnjeg Marša mira stigli su u Memorijalni centar u vrijeme kada su tabuti s posmrtnim ostacima žrtava iznošeni iz centra.

Skoro 8.000 učesnika tog pohoda prešlo je oko 120 kilometara od Nezuka do Potočara, odajući počast Srebreničanima koji su u suprotnom pravcu 1995. godine kroz šumu pokušali doći do slobodne teritorije.

Prema nepotvrđenim podacima, od skoro 10.000 učesnika tadašnjeg Marša smrti ubijeno ih je više od dvije trećine.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 48 osoba mlađih od 18 godina, a među njima i oni šesterice dječaka starih 15 godina, kazao je Rondić.

Prema dosadašnjim prijavama, u srijedu se očekuje dolazak u Potočare 176 autobusa sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

U jutarnjim satima u srijedu je prema Potočarima krenulo i pet cisterni pitke vode.

Helikopterski tim Federalne uprave policije (FUP) nadlijetat će trasu kretanja građana u pravcu Potočara i Srebrenice.

Na osiguranju obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici angažirano je više od 1.500 policijskih službenika iz Federacije.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Mnogi sudionici Marša mira su došli izvan Bosne i Hercegovine, iz zemalja regiona, ali i cijelog svijeta. Pošto Srebrenica nema hotelskih kapaciteta, mnogi su smješteni u kućama Srebreničana.  Dvije Slovenke, Tea Rozman Clark i Matea Jakin, neke su od njih. Tea je u Srebrenici sedmi put. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO