Srbija: Bez novih optužnica protiv vojske RH

Vekarić: Okončano 11 predmeta ratnih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj, a 42 osobe osuđene na 435 godina zatvora (AFP)

Zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da Tužilaštvo ne priprema nove optužnice za ratne zločine protiv pripadnika hrvatske vojske.

On je dodao da postoje još tri predmeta koja će biti ustupljena hrvatskom Tužilaštvu, ili će ih okončati srbijansko Tužilaštvo. 

Vekarić je naglasio da nema tajnih popisa hrvatskih vojnika, koji su traženi zbog ratnih zločina, ali da postoje presuđeni predmeti protiv lica u odsustvu iz devedesetih godina prošlog stoljeća, koje razmatraju državne komisije Srbije i Hrvatske. 

Okončano 11 predmeta

“To nema veze sa našim Tužilaštvom, ali mislimo da se to političkim aktom ili analizom treba što prije raščistiti”, ocijenio je Vekarić za zagrebački Večernji list.

Prema njegovim riječima, u drugostepenom postupku u Beogradu okončano je 11 predmeta ratnih zločina, koji su se dogodili u Hrvatskoj, a u kojima su osuđene 42 osobe na ukupno 435 godina zatvora. 

“Na odluku Apelacionog suda, osim presude u predmetu ‘Lovas’, čekaju predmeti ‘Lički Osik’ i ‘Beli Manastir’, a pred prvostepenim sudskim vijećem je predmet ‘Tenja jedan”, precizirao je Vekarić. 

Izvor: Agencije


Povezane

Optuženi iz bivše JNA i paravojnih formacija su u oktobru i novembru 1991. godine lišili života najmanje 70 hrvatskih civila.

Published On 26 Jun 2012

Državni odvjetnik tražio je da u spis uđu dokumenti s dosadašnjeg suđenja za Pakračku Poljanu kao i priznanja pripadnika Merčepove jedinice o ubistvu porodice Zec. „Tadašnji se tužitelj Ante Nobilo prisjeća kako su pripadnici policijske postrojbe Tomislava Merčepa odmah priznali ubojstvo oca Mihajla, majke Marije i 12-ogodišnje Aleksandre, no ipak su oslobođeni“, rekla je novinarka […]

Published On 10 Feb 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO