Crna Gora prva sljedeća članica NATO-a

Integracije zavise od Crne Gore, a ne od EU-a (EPA)

Crnoj Gori je na samitu NATO-a u Chicagu, između redova poručeno da na sljedećem samitu može očekivati poziv za članstvo u Alijansu i da je od četiri države aspiranta ona na prvom mjestu, rekao je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak u intervjuu podgoričkom dnevniku Pobjeda.

Lajčak je istakao važnost preporuke Evropske komisije za otvaranje pregovora Crne Gore sa EU, navodeći da država treba raditi na onome na šta je ukazala EU.

“Bitno je sada uraditi sve što je moguće da Crna Gora otvori pregovore i da probleme rješava kroz procese koji slijede. Ključno je da shvatite da integracije zavise od vas, a ne od EU“, poručio je Lajčak.

Komentirajući činjenicu da su u Crnoj Gori još aktuelne identitetske teme, Lajčak je rekao da je to razumljivo “i na neki način normalno za tako mladu državu“.

„Razumijem da je za neke političke partije i ljude ta simbolika značajno pitanje, ali želim da za sve postanu prioritetna pitanja nezaposlenost, pravni okvir i socijalna politika. Ne umanjujem značaj tog pitanja u Crnoj Gori, ali ova pitanja su uvijek na agendi u EU“, rekao je Lajčak.

Govoreći o regiji, on je ponovio da EU nema namjeru da se bavi time ko treba da bude u Vladi Srbije i kako treba da izgleda vladajuća koalicija u toj zemlji.

BiH i bonska ovlaštenja

Govoreći o današnjoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Lajčak je rekao da se ona razlikuje od onog vremena kada je u toj zemlji obavljao funkciju visokog predstavnika.

“Ta razlika je da su svi lideri najzad shvatili da je to njihova zemlja, da su birani od građana na te dužnosti i da su birani da bi se bavili poslom i dužnostima na koje su izabrani, a ne da bi se sakrivali iza leđa međunarodne zajednice.”

On je dodao da je dobra vijest kada je riječ o Bosni i Hercegovini da domaći, bh. političari, odlučuju o tome šta je na dnevnom redu, koji su prioriteti i da traže rješenja.

“Ono čime se Bosna danas bavi autentično je, a nije nametnuto izvana i to ja držim jako važnim”, istakao je Lajčak.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovački šef diplomatije u Srbiju dolazi i u ime visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Published On 23 May 2012

Gost izdanja emisije Recite Al Jazeeri je Miroslav Lajčak, izvršni direktor u spoljnopolitičkom servisu Evropske unije. Ovaj slovački diplomata prethodno je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, evropski izlaslanik za referendum u Crnoj Gori, ambasador u Beogradu te ministar vanjskih poslova Slovačke. U vrhu evropske diplomatije, sada je odgovoran za centralnu Aziju i dio […]

Published On 16 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO